Dodenherdenking

4 mei 2018

Geef vrijheid door...

>> Bekijk de foto's

>> Bekijk filmpje          >> Bekijk filmpje 2            >> Bekijk filmpje 3

 

 

4 mei 2016

Bloemen leggen bij het graf van John McCormick bij de Oude Kerk in de Dorpsstraat.

>> Bekijk de foto's

>> Bekijk filmpje 

 

 

4 mei 2015

Maandag 4 mei 2015 vond in heel Nederland de Nationale Herdenking plaats. We herdenken dan alle burgers en militairen die in het Koninkrijk der Nederlanden, of waar ook ter wereld zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesmissies. 

Leden van Scoutinggroep John McCormick lopen op verzoek van de gemeente Zoetermeer mee met de stille tocht en verzorgen de kranslegging bij de herdenking in het Wilhelminapark. 

Traditiegetrouw worden vooraf bloemen gelegd bij het graf van John McCormick bij de Oude Kerk in de Dorpsstraat. 

Dit jaar was het 70 jaar geleden dat John E. McCormick, de Amerikaan waar Scouting JMC naar is vernoemd, om het leven kwam bij een overval op 29 april 1945 van Duitse soldaten op zijn onderduikadres het jachthuis The Jolly Duck in Zevenhuizen.

>> Bekijk de foto's

>> Bekijk filmpje

 

70 jaar herdinking in 2015

Zeventig jaar geleden, op 22 februari 1945 maakte het vliegtuig de ‘Jolly Duck’ een noodlanding in de Geerpolder. De Liberator B24 bommenwerper had negen bemanningsleden, waaronder John McCormick. 

Ter gelegenheid van het 70 jaar herdenken was er in het Stadsmuseum Zoetermeer een mini-tentoonstelling ingericht met uniek materiaal van de Amerikaanse bommenwerper.

>> Bekijk de museumwijzer

 

Verder heeft Stichting Floravontuur Promotie Zoetermeer een fietsbrochure uitgebracht ter gelegenheid van 70 jaar Bevrijding in mei 2015. De historische fietsroute 'Jolly Duck' is een initiatief van Sylvan Staub en Maarten Havinga van jollyduck.com

Treed tijdens de fietstocht in de voetsporen van de Amerikaanse boordschutter John McCormick. De brochure bevat twee fietsroutes die langs de plekken leiden die John McCormick heeft aangedaan vanaf zijn noodlanding in de Geerpolder tot aan zijn verblijf in het Jachthuis. De routes bestaan uit een korte route van 15 kilometer en een lange route van 30 kilometer. Beide routes starten bij het Stadsmuseum Zoetermeer, Dorpsstraat 7. 

>> Download de fietsroute

 

 

 

4 mei 2014

Zondag 4 mei 2014 vond in heel Nederland de Nationale Herdenking plaats. We herdenken dan alle burgers en militairen die in het Koninkrijk der Nederlanden, of waar ook ter wereld zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesmissies.

>> Bekijk de foto's

>> Bekijk het filmpje

 

 

4 mei 2013

Leden van Scoutinggroep John McCormick lopen op verzoek van de gemeente Zoetermeer elk jaar mee met de stille tocht en verzorgen de kranslegging bij de herdenking in het Wilhelminapark. Traditiegetrouw werden vooraf bloemen gelegd bij het graf van John McCormick bij de Oude Kerk in de Dorpsstraat. 

              

                  

               

                                    

Foto's zijn gemaakt door Olav Wirtz, ook te bekijken op facebook.

 

 

 

4 mei 2012

Om vijf voor half acht startten vier trommelaars de stille tocht richting de oude kerk, vanaf het stadsmuseum. Zij werden gevolgd door dertig scouts van John McCormick die de vele bloemenkransen droegen. Daarachter de veteranen, burgemeester en wethouders en overige geďnteresseerden. Langs de Dorpsstraat trok de stoet naar het graf bij de oude kerk waar bloemen en een krans werden gelegd. Daarna ging de stille tocht verder door de dorpsstraat en rechtsaf richting het Wilhelminapark.

Na het spelen van het signaal taptoe werd er twee minuten stilte in acht genomen. Veel publiek stond op de tribune aan de overkant van het water, maar ook naast de tribunes hadden mensen een plekje gevonden om te kijken. Tien rijen dik keken de belangstellenden toe hoe de kapel het Wilhelmus inzette en de meesten zongen mee. In de struiken hingen tekeningen van vlinders in de meest uiteenlopende kleuren.

Na het volkslied legde burgemeester Waaijer de eerste krans bij het monument, waarna de andere kransen werden gelegd. Hij bedankte het aanwezige publiek voor de waardige en stijlvolle herdenking. Bij het voorlezen van het gedicht dat ook op De Dam werd voorgelezen, viel helaas de microfoon uit. Ook de tweede geluidsversterker weigerde dienst, zodat de burgemeester het moest doen met alleen zijn eigen stem.

Drie scouts (Arthur, Sem en Jesse) vertellen hun ervaring aan zoetermeeractief.nl 

Na de flypast van drie vliegtuigen in 'missing man formation', salueerden de veteranen en kon het publiek langs het monument lopen en bloemen leggen. Drie scouts van vereniging John mcCormick waren er dit jaar voor het eerst bij. Arthur, Sem en Jesse vonden het erg stil, maar wel spannend om mee te maken. Zij hebben de bloemenkransen helpen dragen en het was hun opgevallen dat deze best zwaar waren. Gelukkig konden ze elkaar onderweg afwisselen en zo de kransen netjes naar het monument brengen. De leiding van de scouting vertelde dat er dit jaar iets minder kransen waren, dit omdat een aantal organisaties samen een krans hadden. De drie jonge scouts vonden het jammer dat het gedicht moeilijk te verstaan was, zij vingen slechts delen op, maar hebben wel geklapt omdat ze het moedig vonden dat het toch werd voorgelezen. Volgend jaar willen ze er alle drie graag weer bij zijn.

 

 

4 mei 2011

Elk jaar verzorgen, op verzoek van de gemeente Zoetermeer, de oudere leden van Scoutinggroep John McCormick de kranslegging in het Wilhelminapark bij de dodenherdenking op 4 mei.

Bekijk een YouTube filmpje van de tamboers van Kunst en Vriendschap:

 

 

 

Dodenherdenking Wilhelminapark 2010

Op 4 mei 2010 omstreeks 19.15 uur vertrok de stoet vanaf Het Oude Huis aan de Dorpsstraat naar het Wilhelminapark. Om 19.58 uur werd door een lid van Kunst en Vriendschap de Last Post geblazen waarna stilte in acht werd genomen. Daarna legde burgemeester J. Waaijer als eerste een krans bij het monument 1940-1945. De belangstelling voor de Dodenherdenking in Zoetermeer was groot.

                        

Foto's zijn gemaakt door fotograaf John Korsel van FOGRAKO

 

 

4 mei 2009

Elk jaar verzorgen, op verzoek van de gemeente Zoetermeer, de oudere leden van Scoutinggroep John McCormick de kranslegging in het Wilhelminapark bij de dodenherdenking op 4 mei.

 

                                          

Traditiegetrouw leggen enkele leden vooraf bloemen bij het graf van John McCormick bij de Oude Kerk in de Dorpsstraat.

             

 

 

 

4 mei 2007

Elk jaar verzorgen, op verzoek van de gemeente Zoetermeer, de oudere leden van Scoutinggroep John McCormick de kranslegging in het Wilhelminapark bij de dodenherdenking op 4 mei.

                                                  

                               

Traditiegetrouw leggen enkele leden vooraf bloemen bij het graf van John McCormick bij de Oude Kerk in de Dorpsstraat.

Foto's zijn gemaakt door fotograaf Hans Mooiman

 

 

  Bekijk ook 'Terug in de tijd'

  Terug naar 'de naam John McCormick'

 

 

Dodenherdenking  Scouting JMC Zoetermeer