Jamboree On The Air 

18 en 19 oktober 2008: JOTA bij JMC 

In het weekend van 18 en 19 oktober 2008 (het derde volle weekend van oktober) werd wereldwijd de 51e JOTA gehouden. JOTA staat voor Jamboree On The Air. Waarschijnlijk heb je wel eens gehoord van een Wereld Jamboree. Tijdens zo'n kamp komen rond de 30.000 Scouts van over de hele wereld bij elkaar. Tijdens de Jamboree On The Air blijft iedereen in zijn eigen land, maar praten elk jaar ongeveer 500.000 Scouts een weekend lang met elkaar via de radio. De radiostations worden bemand door zendamateurs. Zij begeleiden de kinderen bij het zenden. In 1958 werd de eerste JOTA gehouden en sindsdien hebben vele duizenden Scouts van over de hele wereld via de radio kennis gemaakt met elkaars cultuur en gewoontes. Twaalf jaar geleden is daar de JOTI (Jamboree On The Internet) bijgekomen waarbij, je raadt het al, de Scouts met elkaar communiceren via internet. 

Bij Scouting JMC werd vrijdag 17 oktober begonnen met het pionieren met houten palen en touw van een zo hoog mogelijke zendmast. Hierin werd een antenne geplaatst. Verder werden er draadantennes opgehangen voor een goed internationaal bereik. In clubhuis De Chute werd de benodigde apparatuur geplaatst die de signalen opvangen en omzetten in geluiden die kunnen worden verstaan. Op vrijdag 17 oktober om 22.00 uur begon de 51e JOTA, met dit jaar als thema 'Back to Basic'

Met de call "PA0BDW/J", plaatsten de zendamateurs een algemene oproep om contact te maken. Na wat zoeken en draaien voor de juiste frequentie werd het contact via de ether gelegd. De aanwezige scouts konden dan het gesprek overnemen en van alles vragen en zeggen. Aan het eind van elk gesprek wordt een adres uitgewisseld voor een 'QSL', een kaart die wordt opgestuurd als herinnering aan het gesprek.

Op zaterdag 18 oktober hielden de bevers, kabouters en welpen van 10.00 t/m 13.00 uur hun opkomst. 

 

Naast het zenden waren er ook tal van andere activiteiten te doen zoals het solderen van een bouwpakket, 

 

                    

een Morsespel, een vossenjacht op zoek naar zendertjes en APRS waarbij...

           

de groepjes in de Chute via de portofoon opdrachten geven aan de groepjes buiten

 

Zo krijgen ze te horen waar ze heen moeten lopen en wat ze daar moeten doen.

   

Wanneer je klaar was met een onderdeel kon je op het JOTA-bord zien waar je daarna heen kon.

 

   

 

De verkenners, gidsen en vrijbuiters waren van 14.00 t/m 22.30 uur in en om clubhuis De Chute te vinden. De explorers, pivo's en 3F-jes waren het gehele weekend aanwezig. 

Ook zij gingen zenden

solderen

 

 

 

                                                              

 

Naar het bord voor het kiezen van een nieuwe activiteit

 

APRS

 

                         

                      

vossenjacht

morse

Het avondeten in de kampvuurkuil

Later op de avond was er nog een spel voor de ouderen en de leiding.

 

 

  Bekijk ook de Agenda

  Terug naar het overzicht van de Activiteiten

 

 

JOTA - JOTI  Scouting JMC Zoetermeer