Jamboree On The Air 

15 en 16 oktober 2011: JOTA-JOTI bij JMC 

In het weekend van 15 en 16 oktober 2011 werd wereldwijd de 54e JOTA en 15e JOTI gehouden. JOTA staat voor Jamboree On The Air en JOTI staat voor Jamboree On The Internet. Zo'n 500.000 scouts van over de hele wereld ontmoeten elkaar via de radio of via het internet. 

In de loop van de tijd heeft de JOTA-JOTI zich ontwikkeld tot een evenement voor communicatie en techniek. Het doel is dan ook om zonder ver te reizen een heleboel nieuwe contacten te maken met andere scouts en om bezig te zijn met techniek. 

  

Bij Scouting JMC werd dit jaar een mobiele zendmast gepionierd met houten palen en touw. Hierin werd een antenne geplaatst. Verder werden er draadantennes opgehangen voor een goed internationaal bereik. In clubhuis De Chute werd de benodigde apparatuur geplaatst die de signalen opvingen en omzetten in geluiden die kunnen worden verstaan. 

Op vrijdagavond 14 oktober werden om 22.00 uur lokale tijd de JOTA en JOTI geopend door radio 3FM discjockey Gerard Ekdom, met dit jaar als landelijk thema: #J@mmed! 

 

Bekijk de persberichten in...

>> deweekkrant.nl (13-10-11)

>> het Streekblad (13-10-11)

>> het AD (17-10-11)

 

Internetten in het explorerlokaal

Met de call "C, Q, Pappa, Alfa, 0, Bravo, Delta, Whisky, stroke, JOTA", plaatsten de zendamateurs een algemene oproep om contact te maken. 

Na wat zoeken en draaien voor de juiste frequentie is het contact via de ether gelegd. De aanwezige scouts konden dan het gesprek overnemen en van alles vragen en zeggen. Aan het eind van elk gesprek wordt een adres uitgewisseld voor een 'QSL', een kaart die wordt opgestuurd als herinnering aan het gesprek. 

Op zaterdag 15 oktober begonnen de bevers om 10.00 uur aan hun speciale JOTA-opkomst. 

Voor de welpen, scouts en vrijbuiters begon de opkomst om 13.00 uur

  

  

  

                                

Solderen van het bouwpakket

Het avondspel

Bij het kampvuur

Zondag 16 oktober werd het geslaagde weekend afgesloten

 

 

  Bekijk ook de Agenda

  Terug naar het overzicht van de Activiteiten

 

 

JOTA - JOTI  Scouting JMC Zoetermeer