Fotopagina Scouts (Verkenners)

Zomerkamp 2015

De verkenners waren van 11 t/m 18 juli 2015 op zomerkamp in Bolsward, Friesland, op het terrein van scoutingvereniging Jambowa. Ook de gidsen van Scouting JMC kampeerden op hetzelfde terrein.

Zaterdag 11 juli:   

Via de Afsluitdijk zijn we op het kampterrein aangekomen. Nadat we alle spullen hadden uitgeladen hadden we de tenten opgezet en ingericht. Nadat we hier me klaar waren gingen we op een veldje naast het kampterrein voetballen. Om 5 uur gingen we koken: macaroni met tomatensaus. Vanavond gaan we nog een wandeling maken. dag,

geschreven door Maarten

 

Zaterdag avond was het tijd voor een avond wandeling door Bolsward.

Tijdens de wandeltocht kwamen de verkenners een vreemde man tegen. 

Een heuse ridder. Hij vertelde ons een verhaal over de heks van Bolsward.

Zondag 12 juli: 

Vandaag zijn we naar de kazematten gegaan kazematten is een Nederlands woord voor bunker, ze noemden het kazematten omdat bunker een Duits wordt is. De Kazematten zit in/op/dichtbij de afsluitdijk de Kazematten was een positie bij de afsluitdijk wat een doel had, de afsluitdijk verdedigen voor een mogelijke aanval daarop, de muren waren gemaakt van 3 meter dik beton en het is gebouwd als meerdere kazematten, een van de kazematten is getroffen door een bom 500 kilo, volgens de soldaten die er toen in zaten merkten ze niet is dat er bom op was gevallen. De grootste bunker had een lichtsysteem waarvan de bedoeling was dat ze een gigantische lamp hadden en twee spiegels die het licht weerkaatsten om het terrein te kunnen verlichten, maar dat werkte niet doordat de lamp gemaakt werd in Duitsland wouden de Duitsers het natuurlijk niet geven. Het was eigenlijk de bedoeling geweest dat er anti lucht afweer werd neergezet maar het afweer werd doorgestuurd naar een andere locatie. De muren waren misschien wel dik maar de wapens waren net zo sterk als een proppenschieter, in de zelfde bunker met het licht systeem stond ook een kanon dat niet ver genoeg kon schieten, ook had de hele “basis” geen afweer systeem tegen vliegtuigen wat er voor zorgde dat de Duitse “scout” vliegtuigen gewoon laag over konden vliegen, na de capitulatie van Nederland een paar dagen later besloten de Duitsers om de kazematten te negeren, even later in de oorlog kwamen ze terug en hebben ze zelfs een paar bunkers gebouwd om een poging te wagen om zich te verdedigen, later gingen we weer terug naar het kamp en ik (Johan) zat toen in Raoul’s land rover, toen we terug kwamen op het kamp gingen we even later macaroni met wokgroenten en gehakt koken en opeten 

Gemaakt door Johan van de Haviken

Samen met de gidsen werd een bezoek gebracht aan het kazemattenmuseum en gingen we terug in de militaire geschiedenis van Nederland.

Het was een hele interessante rondleiding.

 

We hadden een hele enthousiaste gids.

Die heel veel vertelde over de geschiedenis van de kazematten en wat er heeft af gespeeld. 

Toen de verkenner terug kwamen op het kamp moest er natuurlijk ook gekookt worden. 

Dit moesten ze doen met een dutch oven. Op het menu stond cola kip.

 De kookstaf was natuurlijk zo tegendraads als zij zijn. Ze kookte het eten gewoon in de keuken van de blokhut.

Het epische gevecht tussen overste hopman René en heer Chielus. 

Maandag 13 juli: 

Vandaag mochten er weer een paar kinderen met de toneelwapens vechten . Ze leerde daar hoe je veilig mee om moet gaan. Er gebeurde niet veel er was veel vrije tijd. En in de avond aten we Cola-kip dat is een gerecht in de Dutch Oven de meeste kinderen vonden het lekker. In de avond rond het kampvuur en dan slapen. 

Gemaakt door Floris en Dante van de Vossen

  

Dinsdag 14 juli: 

Vandaag hebben wij de hike gehad. wij vonden het best wel een zware hike. we hebben meer dan 5 kilometer verkeer gelopen. we liepen de hele tijd rondje, we zijn wel 3 keer langs de zelfde speeltuin gelopen. tijdens de tocht moesten we ook een stukje over een begraafplaats. bij post 1 stond er een huisje waar je zelf koffie en thee kon kopen. de ene groep liep beter dan de andere. maar iedereen is wel weer veilig terug gekomen toen we op het terrein weer terug waren konden we koken. we hebben zelf gekozen wat we gingen eten. wij hebben gekozen voor pasta. dit was erg lekker. het was wel een vermoeiende dag. 

groetjes Peter en Tristan

Alle gidsen en verkenners zijn vertrokken. 

 

Omdat het zonnig weer is hebben ze allemaal een zonnebril gekregen. 

Tijdens de eerste dag van de hike hadden de leiding even een momentje voor zich zelf tot dat de verkenners en gidsen bij de post langs kwamen. Ze deden het allemaal op hun eigen manier

Woensdag 15 juli:

Vandaag zijn we rond 9:30 begonnen met een soort 2e hike. We kregen coördinaten voor de eerste plek waar we naartoe moesten, daarna moesten we naar het dorpje Exmorra. 

Toen werden we naar AlingaWier gestuurd waar we bijna de rest va de dag bleven. Er stonden een paar gebouwen die te maken hadden met hoe boeren vroeger leefden in Friesland, Bijvoorbeeld dat ze uilenborden hadden wat simpelweg dingen laat zien, bijvoorbeeld of de grond arm of rijk is of de boerderij van de boer zelf is of niet maar op alle uilenborden staan twee zwanen wat er op staat om een soort van zonnegod die met zwanen elke dag de zon op en neer bracht. 

Toen moesten we weer terug lopen terwijl de gidsen met de auto mochten, tijdens het lopen zijn we gestopt bij de jumbo om boodschappen te halen. Mijn patrouille had aardappelschijfjes gehaktballetjes en erwten en worteltjes en in de avond hadden we nog een smokkelspel gedaan met houten blokjes wat vroegtijdig werd stopgezet omdat de verdedigers een te goede tactiek hadden. 

Gemaakt door Cesar en Johan van de Haviken

  

Onderweg kwamen ze weer wat posten tegen en uiteindelijk kwamen ze uit bij Aldfaers erf. 

     

Hier waren leuke activiteiten die de gidsen en verkenners konden doen en daardoor een stuk terug de tijd in. 

Zo hebben ze een stuk ijzer gesmeden bij de smid en konden ze een eigen drabbelkoek maken. 

Er werd verteld over ulenborden die in Friesland op sommigen boerderijen staan.

Ook kregen ze een frietje, kon er boerengolf gespeeld worden en werden er flink wat kaartspelletjes gespeeld omdat het helaas wat regende. 

Op de terugweg naar het kampterrein moesten de verkenners nog even zelf boodschappen doen. 

Er moet natuurlijk wel gekookt worden.

Woensdag avond zorgde Raoul voor mooi Middeleeuws vermaak. Door een hele gave vuurspuw show te geven.

  

Een mooie afsluiting van een leuke dag. De week is hierdoor op een mooie manier door midden gezaagd.

Donderdag 16 juli: 

In de ochtend hebben we met alle verkenners levend schaken gespeeld tussen de tempeliers en de heidenen iedereen had verschillende bewapening. Sommige hadden schilden sommige harnassen en sommige bekers om mee te gooien. Nadat Johan zijn team had verraden en uitgemoord had wonnen de tempeliers. Daarna zijn we in de middag gaan zwemmen met de gidsen. In het zwembad was een glijbaan en andere leuke dingen. ’S avonds hebben we in het park in de buurt levend Stratego gespeeld. Toen we weer bij het kamp waren aangekomen kregen we nog een broodje worst waarna we naar bed gingen. 

Nick en Mick van de Valken

Tijdens het schaakspel werden we bewapend en bepantserd, ik (Johan) werd zwaar bepantsert en even later gaf de heiden koning mij de opper-een-slag-dood-bijl, ik gebruikte de bijl om bijna alle tempeliers uit temoorden, ik zelf ging een keer neer omdat er een vechter was met een paar hersenen, toen ik de laatste tempelier moest doden en de heiden koning mij een opdracht gaf zij ik dat er slecht nieuws en sloeg ik de heiden koning dood waarna ik het hele heiden legioen uitmoordde waardoor de tempeliers wonnen. 

Gemaakt door Johan van de Haviken

Het gevecht tussen de heidenen en de tempeliers kwam tot knallend einde. Dit werd uit gevochten door een potje leven schaak

Donderdagmiddag lekker zwemmen

   

Donderdagavond staat pannenkoeken op het menu. Ze zijn al druk aan het bakken.

Yessin wou graag een gezicht op zijn pannenkoek. Alleen er ging iets fout. De pannenkoek was er niet zo blij mee. Maar Yessin uiteindelijk wel.

  

In de avond werden ze gedropt en na een korte (ze liepen meteen goed!) wandeling konden ze nog even genieten van het kampvuur voordat ze naar bed gingen.

Vrijdag 17 juli: Een goed gevulde vlaggenmast tijden het kamp van de gidsen en verkenners.

De laatste avond is al weer gekomen. De verkenners en gidsen vieren dit door lekker te BBQen.

  

In de avond was er natuurlijk de bonte avond! Van liedjes tot quizjes, alles kwam voorbij. 

De tenten zijn al in gepakt, dus de verkenners slapen vanavond onder een shelter. 

Goedenacht en welterusten

Het kamp is bijna ten einde. Nog een keer ontbijten en dan naar de Chute in Zoetermeer om alle spullen op te ruimen. 

En natuurlijk nog een groepsfoto

en het kampinsigne.

 

 

 

 

RSW 2015

Twee ploegen van Scouting JMC (de Dassen en de Vossen) deden van 24 t/m 26 april 2015 mee met de Regionale Scoutingwedstrijden (RSW) voor scoutinggroepen uit Regio Delfland. 

De Scoutingwedstrijden vormen de grootste, jaarlijks terugkerende activiteit voor Scouts. Na de voorrondes in de regio’s mogen de twee beste ploegen de eer van hun regio hoog houden bij de Landelijke Scoutingwedstrijden (LSW) die in het Pinksterweekend worden gehouden. Tijdens de LSW strijden de 100 beste ploegen Scouts om de titel “Beste ploeg van Nederland”. De echte hoofdprijs voor het winnen van de regiowedstrijden is de deelname aan de LSW. 

De RSW werd gehouden op Scouting Labelterrein Staelduinhoeve in ‘s-Gravenzande en heeft dit jaar als thema Expeditie Ghana.

Zaterdag 25 april tijdens de hike.

  Bekijk de site van de RSW

 

 

Klik hier voor de volgende fotopagina

 

 

  Bekijk ook de informatiepagina over de Scouts (jongens van 11-15 jaar)

  Terug naar het overzicht van de speltakken

 

 

Fotopagina Scouts  Scouting JMC Zoetermeer