Terug in de tijd

Scouting JMC van 2016 t/m heden 

 

2016:      Foto's groepsactiviteiten     JMC-Nieuwsberichten 

iScout

Op zaterdagavond 5 maart werd iScout gehouden. iScout is een Wereldreis (een online evenement en spel) met als ingrediënten internet, samenwerken, en uitdagingen. Zo'n 7000 scouts verdeeld over 333 groepen uit 20 landen deden in 2016 mee en hebben in totaal circa 6600 Doe-opdrachten ingeleverd. De iScout Wereldreis voert je namelijk langs creatieve Doe-opdrachten en uitdagende Reisvragen over culturen, landen en plaatsen op deze aarde.

    Bekijk de foto's

 

 

Koningsdag

Op woensdag 27 april vanaf 11.00 uur daagt Scouting Zoetermeer je uit met allerlei leuke activiteiten op het Dobbe eiland. Haal bij de scoutingtent een loopkaart en ga aan de slag. Natuurlijk kan je schminken en op het luchtkussen, maar probeer ook de mega sjoelbak, de toren van Pisa, het stokkenvangspel en vele andere uitdagende activiteiten. Wat dacht je van varen op de plas of spijkerbroek hangen. Ook worden er diverse pionier objecten gebouwd met houten palen en touw en helpen de scouts met de ballonnenwedstrijd.

    Bekijk de foto's van Jan Pereboom

 

 

JMC-dag met Reünie 70 jaar Scouting JMC

Zaterdag 4 juni hield Scouting JMC een groots jubileumfeest in verband met het 70 jarig bestaan van de vereniging. De speciale dag begon al vroeg met een terugblik in het verleden. Het initiatief tot het oprichten van de oudste Scoutinggroep in Zoetermeer werd op 17 maart 1946 genomen door Jan van Well, pastoor van de St. Nicolaasparochie. De padvindersgroep kreeg de naam 'St. Nicolaasgroep' mee. Een jaar later werd een meisjesgroep opgericht onder de naam 'Reinilda'. 

Een paar huidige jeugdleden brachten zaterdagochtend een ontbijt bij 2 oud-leden van die beginperiode. Zo werd de heer Rademaker bezocht. Hij was patrouilleleider van de Koekoeken en 1 van de 4 eerste verkenners die in 1946 bij de Nicolaasgroep werd geďnstalleerd. Daarna werd mevrouw Moers-Smits bezocht. Zij was de oprichtster van de Reinilda groep in 1947.

 

Om 13.00 uur begon het programma voor alle jeugdleden op het Promenade Plein in het Stadshart. In groepjes lieten de scouts zich zien door het lopen van verschillende tochten langs historische plekken.

Rond 16.00 uur kwamen alle leden bij clubhuis De Chute aan. Ook begon op dat moment de Reünie voor de oud-leden van de Nicolaas-, Reinilda- en John McCormickgroep met koffie, thee, limonade en wat lekkers. 

 

 

Om 17.00 uur werd er officieel geopend met het hijsen van de scoutingvlag en een woordje van de voorzitter. Burgemeester Charlie Aptroot plaatste vervolgens samen met een viertal scouts gekleed in oude uniformen de laatste bijzondere steen van een prachtig jubileumcadeau

Daarna was het tijd voor een foodmarket waar bij diverse kramen de nodige scoutinghapjes en drankjes konden worden gehaald. Na het zingen van het jubileumlied bij het eerste kampvuur in de nieuwe kuil werd de dag voor de jeugdleden om 19.00 uur afgesloten. Voor de reünisten liep de 70's party nog tot 22.00 uur door met een troubadour. Ook was het reizende scoutingmuseum aanwezig en was er een tentoonstelling ingericht over 70 jaar Scouting JMC.

 

   Bekijk de foto's   

 

 

 

 

Jubileumkamp

 

Scouting JMC viert in 2016 haar 70-jarig bestaan. Alle bevers, welpen, gidsen, verkenners, vrijbuiters, explorers, pivo's en stamleden gingen daarom gezamenlijk op zomerkamp. Van 9 t/m 16 juli 2016 verbleven wij op kampeerterrein K6 bij de Hoge Rielen in het Belgische plaatsje Kasterlee. Gezamenlijk werd het jubileumkamp geopend. Vervolgens draaide iedere speltak een eigen programma maar wel met een gezamenlijk thema: LET'S PARTY, want dit jaar is het elke dag feest! Bekijk de speciale kampsite met een selectie van de vele foto's, een aantal filmpjes en van elke dag een kampkrant.

 

    Bekijk de kampsite

 

 

Onze groepsfoto, gemaakt tijdens het JMC-Jubileumkamp heeft met de meeste likes op facebook gewonnen bij de fotoactie van de RVOZ (Raad Voor Ondernemend Zoetermeer). 

Natuurlijk gingen de leden van de 70 jarige Scouting JMC de uitdaging aan en plaatsten een foto met de tekst 'ZOETERMEER - ALLES MEER', want ook wij gaan voor... #zoetermeerwereldberoemd. 

Op donderdag 13 oktober was de prijsuitreiking door burgemeester Charlie Aptroot bij clubhuis De Chute.

 

 

 

 

2017:      Foto's groepsactiviteiten     JMC-Nieuwsberichten 

Op site Scouting Nederland

Scouting Nederland heeft een stoere foto van de vrijbuiters gemaakt tijdens de 2daagse hike van het zomerkamp in Luxemburg in 2015 geplaatst op de voorpagina van de website.

 

 

 

 

 

Cursus Jeugd EHBO

 

Woensdagavond 19 april 2017 deden 12 scouts van Scouting JMC examen voor de Cursus Jeugd EHBO. In clubhuis De Chute werd na 7 lessen van René van Aalderen (verkennerleider en professioneel instructeur EHBO) een officieel examen van het Oranje Kruis afgenomen onder toezicht van een externe examinator. In tweetallen kregen de scouts examenopdrachten waarbij Lotus slachtoffers meerdere realistische ongeval situaties naspeelde.

Met het slagen voor het examen verdienen de scouts niet alleen het diploma Jeugd EHBO, maar ook het gewilde specialisatie-insigne EHBO voor scouts. 

De jeugdleden vonden het examen spannend maar ook wel erg leuk om te doen.

 

    Bekijk de foto's 

 

 

 

 

LSW

 

Bij Scouting Labelterrein Buitenzorg in Baarn vond in het Pinksterweekend van 3-5 juni 2017 de 82e editie plaats van de Landelijke Scoutingwedstrijden (LSW). Hierbij gingen honderden scouts uit Nederland de strijd met elkaar aan voor de titel ‘beste Scoutinggroep van Nederland’. Zoetermeer was hierbij met 3 ploegen goed vertegenwoordig. Namens Scouting JMC nam ploeg 'Vliegende Eekhoorns' van de gidsen deel. Zij eindigde tijdens de voorrondes in Regio Delfland op de 3e plaats. Tijdens de LSW stonden ze met ploegnummer 110 op sub kamp Hulk Laboratory. 

De JMC gidsen eindigde bij de LSW met 6546 punten op de 22e plaats van de totaal 105 deelnemende ploegen. Een topprestatie!

 

 

 

 

JOTA: Radio John McCormick

 

Van 20 tot en met 22 oktober 2017 organiseerde Scouting JMC de jaarlijkse Jamboree On The Air (JOTA). We legden onze mobieltjes aan de kant en gingen samen op verschillende manieren proberen contact te maken met scouts in de hele wereld. 

Dit jaar werd het evenement uitgebreid met een heus radiostation: 'Radio John McCormick'. Tijdens de Jota stond er een complete radiostudio in de Chute waarmee we, met alle speltakken, het hele weekend door live radio programma's maakten. Met professionele hulp van (voormalig) medewerkers van Radio West, RTL en de NOS werden de fijne kneepjes van het vak geleerd. Buitenstaanders konden het hele weekend meeluisteren via de livestream op johnmccormick.nl. Radio Hollands Palet zond ons uit op DAB+ en via de AM. Groeistad Radio liet ons via de middengolf ook buiten Nederland horen en ook ScoutFM zond de uitzending tijdelijk uit. Daarnaast waren de radioavonturen ook op beeld te volgen via ZoetermeerFM.

 

   Teaser                 Bekijk de foto's             Bekijk de filmpjes

 

 

 

 

Scouting Magazine

 

Vier keer per jaar komt het landelijke blad Scouting Magazine in de brievenbus. In 2017 mogen scoutinggroepen zelf de middelste 4 bladzijdes vullen met nieuws vanuit de eigen groep die dus ook alleen de eigen leden te zien krijgen. Scouting JMC heeft hier gebruik van gemaakt met onder andere een speciale Zomerkamp Editie en Vrijwilligers Chat Editie.

 

 

 

 

 

 

2018:      Foto's groepsactiviteiten     JMC-Nieuwsberichten 

Pubquiz

Vrijdag 23 februari 2018 werd de eerste editie van de JMC pubquiz gehouden voor alle vrijwilligers die zich zo enorm inzetten voor onze vereniging. Het was een ontzettend gezellige avond! Elk team heeft zijn best gedaan om als winnaar te eindigen en het was een nek-aan-nek race, maar team 'nr. 1' deed uiteindelijk hun naam eer aan! Zij gingen naar huis met prijzen die werden aangeboden door Herwijnen Wandelspeciaalzaak, 'T Kaashuys en Spel en Meer, ondernemers van de Dorpsstraat van Zoetermeer. Een speciaal dankwoord gaat uit naar Albert Heijn Seghwaert, die alle boodschappen van de avond heeft verzorgd! Wij kijken terug op een geslaagde avond, danken iedereen voor zijn enthousiasme en komst en hopen jullie volgend jaar allemaal te zien bij de tweede editie! Groetjes van jullie favoriete gidsenteam.

 

     Bekijk de foto's 

 

 

 

iScout

Zaterdag 3 maart 2018 deed Scouting JMC weer mee met iScout. In clubhuis De Chute gingen we samen met leden van 2 andere Zoetermeerse scoutinggroepen aan de slag. We zijn ingeschreven onder de teamnaam 'Zoetermeer - Ashanti, JMC, Pocahontas'. iScout is een virtuele Wereldreis van 4 uur die voert langs creatieve Doe-opdrachten en uitdagende Reisvragen over culturen, landen en plaatsen op deze aarde. Meer dan 9663 scouts uit 18 landen speelden het spel in zo'n 422 teams online tegen elkaar. Via een speciale website stonden de teams in contact met elkaar en met de jury. Internet, samenwerken en creativiteit zijn de belangrijkste ingrediënten van de iScout Wereldreis. Met 39 punten eindigden we op een mooie 125e plaats.

 

     Bekijk de foto's 

 

 

 

Vernieuwde keuken

Eind februari, begin maart 2018 werd de keuken in clubhuis De Chute eens flink onder handen genomen. Zo werd de gehele keuken leeggehaald, nieuwe leidingen aangelegd, het plafond gestucd, nieuwe verlichting aangebracht, de nieuwe (tweedehandse) keuken ingemeten, aangepast en gemonteerd, de bar geschuurd en gelakt en alles eens grondig schoongemaakt. Wat een klus. We zijn enorm trots op de hard werkende vrijwilligers die dit voor elkaar hebben gekregen. Scouting JMC zal er weer met veel (kook)plezier gebruik van gaan maken.

 

     Bekijk de foto's 

 

 

 

 

Nieuwe Voorzitter

Op 14 maart 2018 heeft de Groepsraad van Scouting JMC ingestemd met de benoeming van een aantal nieuwe bestuursleden waaronder Rob van Hoogenhuizen als nieuwe voorzitter.

Zijn introductie: Ik ben Rob van Hoogenhuizen. Sinds vorig jaar bij de verkennerleiding. Mijn kinderen brachten me terug bij John McCormick waar ik zo'n pak hem beet 30 jaar geleden zelf scout ben geweest. Het bouwen aan de Jota/Joti in oktober 2017 was de eerste kans. Onder meer een eigen radiostation met superveel lol en publiciteit was het gevolg. Ik zie nog veel meer kansen, vanuit een andere rol. Als vereniging vooruit, met jullie en de kinderen in de hoofdrol. Ik wil me daar als voorzitter met het bestuur hard voor maken. Plannen mogelijk maken, door wegen te bouwen en bruggen te pionieren. Het plezier moet er vanaf spatten! Mijn achtergrond? Scout, media, vrijwilliger, teamleider, communicatie en vader. Mijn 'geheim'? Positiviteit! Kansen zien, overtuigen, enthousiasme, levenservaring en een groot hart voor kinderen en vrijwilligers. Ik geloof oprecht dat datzelfde enthousiasme leeft bij mensen binnen en buiten JMC!

 

 

 

 

30 jaar Bevers

Zaterdag 2 juni 2018 was het dubbel feest bij Scouting JMC. Zo werd tijdens de jaarlijkse JMC-dag de 72ste verjaardag van de groep gevierd en het 30 jarig bestaan van de Bever-speltak. De beverleiding had een afwisselend programma voorbereid met onder andere een Vossenjacht. In de Dorpsstraat gingen de bevers, welpen, verkenners, gidsen en vrijbuiters in gemengde groepjes op zoek naar vreemd uitgedoste figuren. Ook werd in de etalages van de winkels gezocht naar verstopte attributen. Later in de middag liepen alle leden in een lange stoet naar het Van Tuyllpark waar bij clubhuis De Chute limonade met een verrassing klaar stond. Zo kreeg iedereen een taartje met het Bever-logo er op. Vervolgens werd er een talentenshow gehouden waarbij elke leeftijdsgroep een leuk optreden verzorgde met toneelstukjes, liedjes en dansjes. Het bestuur sloot af met een gedicht waarbij een aantal vrijwilligers in het zonnetje werden gezet. De feestelijke dag werd afgesloten met een bbq voor de vrijwilligers.

     Bekijk de foto's 

 

 

 

 

 

De geschiedenis van Scouting JMC. Klik op een pijl om terug in de tijd te gaan naar... 

  1946 t/m 1955              1956 t/m 1965              1966 t/m 1975

  1976 t/m 1985              1986 t/m 1995              1996 t/m 2005

  2006 t/m 2015             2016 t/m heden

Terug in de tijd  Scouting JMC Zoetermeer