De Wereld Jamboree

Deelname Scouting JMC door de jaren heen

De Wereld Jamboree of World Scout Jamboree (WSJ) is het grootste internationale Scoutingkamp ter wereld dat eens in de vier jaar in een ander land wordt georganiseerd. In 1937 en 1995 werd de Wereld Jamboree in Nederland gehouden. Totaal komen inmiddels ruim 43.000 scouts uit 158 verschillende landen samen op hetzelfde terrein, leren ze elkaar kennen en maken ze kennis met elkaars culturen, gewoontes en gebruiken. Samen met een reis door het organiserende land maakt dit alles het tot een onvergetelijke ervaring voor jeugddeelnemers in de leeftijd van 14 t/m 17 jaar. Ook leden van Scouting JMC namen door de jaren heen deel aan verschillende Wereld Jamboree's. Bekijk hieronder wanneer en lees meer over de ervaringen.

 

 

2023:      25e Wereld Jamboree in Zuid-Korea

Van 1 t/m 12 augustus 2023 organiseerde Zuid-Korea in SaeManGeum en Seoel de 25e World Scout Jamboree met 43.232 scouts uit 158 verschillende landen. Het thema was 'Draw your dream'. 

Vanuit Nederland gingen 35 troepen met in totaal 1260 jeugddeelnemers, 140 troepstafleden (36 jeugddeelnemers en 4 troepstafleden per troep), 593 IST’ers (International Service Team) en 20 CMT (Contingent Management Team). Dit is het grootste Nederlandse Contingent voor een World Scout Jamboree ooit. Het Nederlands Contingent had als thema “Save what bugs you!”. Iedere troep kreeg de naam van een insect.

Vanuit Scouting JMC gingen er ook leden mee. De 4 jeugdleden (Anna, Esmée, Lauren Jorja en Renske) vielen onder troep Vuurvlinder. Daarnaast gingen er 7 vrijwilligers (Gwenny, Jordan, Kenneth, Maarten, Marit H., Marit v.d.M. en Miguel) mee als lid van het International Service Team (IST) om de Koreaanse organisatie te ondersteunen, zij hebben de naam Honingbij meegekregen. Esther hielp mee met de opbouw van de Jamboree.

                

>> Instagram Troep Vuurvlinder            >> Instagram IST Honingbij

>> Bekijk de website van het Nederlandse contingent

 

Esther bij de opbouw van de Jamboree.

Troep Vuurvlinder bij de Officiële opening.

De afvaardiging vanuit Scouting JMC.

>> Bekijk de foto's

 

 

 

 

2019:      24e Wereld Jamboree in Amerika

 

Van 22 juli t/m 2 augustus 2019 werd de 24ste World Scout Jamboree in Amerika gehouden. Vanuit Scouting JMC namen 5 scouts deel: 1 gids (Veerle), 1 verkenner (Jordan) en 1 explorer (Rory Loïs) vielen onder Troep Kazen en 2 pivo's (Maarten en Miguel) gingen als lid van het International Service Team (IST) mee om de Amerikaanse organisatie te ondersteunen. Zij vielen onder de naam Taaitaai, de troepen van het Nederlands contingent hadden namelijk dit keer namen gekregen van Nederlandse lekkernijen. 

 

Op zondag 21 juli vlogen de Kazen vanuit Amsterdam, via Londen naar Washington. Met de bus werden ze naar het Jamboreeterrein gebracht. Tijdens de Wereld Jamboree kampeerden de scouts in de leeftijd van 14 t/m 17 jaar met hun troep op een sub kamp van 2000 scouts tussen troepen uit allerlei andere landen. Troep Kazen stond op Base Camp B 'Blenheim Palace', Subcamp 3 'Boyana Church' veld 20. Na het evenement vond er nog een nareis plaats waarbij onder andere Washington en New York werden bezocht. Ook werd er bij gastgezinnen geslapen (Home Hospitality). 

Op zaterdag 10 augustus vlogen de Kazen vanuit Washington weer via Londen terug naar Amsterdam waar ze zondagmiddag 11 augustus met een ervaring rijker aankwamen.

 

         

 

>> Bekijk de foto's

 

 

Bekijk de JMC-ers bij de Wereld Jamboree in het nieuws:

ZoetermeersDagblad.nl        Zoetermeer.nieuws.nl        Streekblad 18-07 

Postiljon 18-07        AD Zoetermeer 20-07        AD.nl        Zoetermeeractief.nl

 

 

 

 

Bijzondere ontmoeting met scouts uit Scranton

 

Donderdag 1 augustus ontvingen we een foto van de 5 scouts die vanuit Scouting JMC naar de 24e Wereld Jamboree in Amerika zijn gegaan. 

Het is ze gelukt om tussen de 45.000 aanwezige deelnemers scouts te vinden uit het stadje Scranton in de Amerikaanse staat Pennsylvania. 

Een bijzondere ontmoeting die op de foto werd vastgelegd. 

Op 2 augustus 1921 werd namelijk John E. McCormick, de naamgever van de Scoutinggroep uit Zoetermeer, in Scranton geboren.

 

 

Bekijk de bijzondere ontmoeting in het nieuws:

AD.nl       ZoetermeersDagblad.nl        AD 02-08       ZoetermeerActief.nl        

Postiljon 08-08        Streekblad 08-08        Zoetermeer.nieuws.nl 

 

 

 

 

 

 

Scouting JMC en de WSJ in Scouting Magazine

 

Vanaf 28 juni 2019 lag de nieuwe Scouting Magazine bij onze leden in de brievenbus. Op de middenpagina's een bijdrage van Scouting JMC met de Jamboree Editie. Want van 22 juli t/m 2 augustus 2019 werd de 24ste World Scout Jamboree (WSJ) in Amerika gehouden. Vanuit Scouting JMC namen 5 scouts deel. Lees meer over de reis van hun leven in deze Jamboree Editie van Scouting Magazine... 

 

 

 

Bekijk:  pagina 1  -  pagina 2  -  pagina 3  -  pagina 4

 

 

 

 

 

 

2015:    23e Wereld Jamboree in Japan

Van 28 juli t/m 8 augustus 2015 werd de 23ste Wereld Jamboree in Japan gehouden met 33.838 scouts uit 152 verschillende landen. 

Vanuit Scouting JMC namen 4 scouts deel. De verkenners Miguel, Quinten en Maarten zaten bij Troep Corpus en explorer Mirjam zat bij Troep Kubus.

Op maandagochtend 20 juli vertrok Troep Corpus vanaf clubhuis De Chute naar Schiphol. De week voorafgaande aan de Wereld Jamboree werden verschillende Japanse steden aangedaan en bezienswaardigheden bezocht. Ook werd er bij een gastgezin geslapen. Op dinsdag 28 juli gingen de scouts vervolgens naar het Jamboreeterrein waar woensdag 29 juli de openingsceremonie van de 23ste Wereld Jamboree plaats vond.

 

       

 

Mirjam mocht namens Nederland de vlag dragen tijdens de sluitingsceremonie.

 

>> Bekijk de foto's van de Wereld Jamboree

 

>> Bekijk de foto's van de voorreis door Japan

 

 

 

Bekijk de Wereld Jamboree met de JMC-ers  in het nieuws:

Zoetermeeractief.nl    AD-Zoetermeer 20-07       Dichtbij 23-07       Streekblad 30-07

 

Zoetermeeractief.nl     Dichtbij 06-08      Streekblad 06-08

 

 

 

 

 

 

 

2007:   21e Wereld Jamboree in Engeland 

Van 27 juli t/m 8 augustus 2007 namen 4 JMC-ers (Ashley, Bauke, Rob en Chantal) deel aan de 21e Wereld Jamboree in Engeland. Het was een speciale Jamboree want op 1 augustus 2007 werd het honderdjarig bestaan van Scouting gevierd. Het thema was 'One World, One Promise'.

      

Prins William bij opening Wereld Jamboree op zaterdag 28 juli 2007

Op woensdag 1 augustus 2007 bestond Scouting 100 jaar. Om dit te vieren vond wereldwijd de Scouting Sunrise plaats. Op de Jamboree kwamen alle 37.868 deelnemers uit 155 landen samen om dit te vieren. Ook op Brownsea Island, de plek waar Baden Powell honderd jaar geleden zijn eerste kamp hield, vond een ceremonie plaats.

Troep de Zwarte Sternen tijdens de Jamboree. De 25 troepen van het Nederlands contingent hadden allemaal een naam van een Nederlandse vogel.

>> Naar de pagina van de JMC-Jamboree gangers

 

 

 

 

 

2002:    20e Wereld Jamboree in Thailand

Van 28 december 2002 tot en met 8 januari 2003 werd de 20e Wereld Jamboree in Thailand gehouden. Drie JMC-leden (Arthur, Ylona en Miriam) maakten dit grootste scoutingevenement dat eens in de vier jaar wordt gehouden mee samen met zo'n 24.000 andere scouts uit 147 landen. Zij maakten deel uit van troep Schoener.

>> Bekijk de voorreis van Troep Schoener

>> Bekijk het reisverslag van de Wereld Jamboree van Troep Schoener

 

 

 

 

1995:  18e Wereld Jamboree in Dronten, Nederland

Van 1 t/m 11 augustus 1995 nam Scouting JMC deel aan de Wereld Jamboree, die dat jaar in Dronten, Flevoland werd gehouden. Onder het motto 'Future is now' hielden 28.960 scouts van 166 verschillende nationaliteiten zich bezig met de natuur, het milieu, theater, dans en muziek. Bovenal maakten de 14 tot 18 jarigen kennis met andere culturen en ervaarden ze hoe het is om internationaal samen te werken.  

De 34 jeugdleden en 4 leiders van 8 scoutinggroepen uit het District Delfland kregen de naam: Van Gogh Troep, naar de bekende schilder. Vanuit JMC waren dat 7 jeugdleden (Femke, Miranda, Henk, Gertjan, Perry, Winanda en Arjan) en 3 leiders (Ed, Marian en Edwin). Ook waren er nog 6 JMC-ers als medewerker (Nathalie, Paul, Alwin, Mark, ..) op de Wereld Jamboree actief

Het kampterrein van de Van Gogh Troep was een klein museumpje met zelfgemaakte schilderijen van de bekende schilder

Het naambandje, insigne en de sticker van de Van Gogh Troep

      

>> Bekijk de foto's

 

 

 

 

1957: The Golden Jamboree, de 9e in Engeland  

In het archief vonden we een dagboek van P. Rietkerk van de St. Nicolaasgroep die op 31 juli 1957 vertrok naar Engeland voor de 9e Wereld Jamboree waaraan 31.426 scouts uit 82 landen deelnamen. De Jamboree werd van 1 t/m 12 augustus gehouden in Sutton Park. Tijdens de Jamboree werd het 50 jarig bestaan van Scouting gevierd en de 100ste geboortedag van de oprichter van Scouting, Baden Powell.   

              

 

 

 

 

De Wereld Jamboree met   Scouting JMC Zoetermeer