De naam John McCormick
Informatie over John McCormick, de man waarnaar scouting JMC is vernoemd
Op 2 augustus 1921 werd in het stadje Scranton in de Amerikaanse staat Pennsylvania John E. McCormick geboren. Hij groeide als een gewone Amerikaanse jongen op in zijn woonplaats.
Aan zijn vredige bestaan kwam echter een einde toen op 7 december 1941, de Japanse luchtmacht een aanval op de Amerikaanse vloot gelegen in Pearl Harbor op Hawaii uitvoerde. De volgende dag verklaarde de Amerikaanse president Roosevelt dat het Amerikaanse volk in staat van oorlog is geraakt met Japan en met Nazi-Duitsland.
Zoals vele Amerikaanse jongens, stond ook John E. McCormick klaar om zich in dienst te stellen van zijn vaderland en zo kwam hij terecht bij de U.S. Army Air Force (de luchtmacht). Zo'n twee jaar lang volgde John allerlei opleidingen, waaronder die tot boordschutter. Als boordschutter werd hij ingedeeld bij de bemanning van een viermotorig gevechtsvliegtuig; de B-24 Liberator. Gezamenlijk maakte de bemanning heel wat oefenvluchten, om volledig op elkaar ingespeeld te raken. De bemanning vloog niet alleen overdag, maar er vonden ook nachtvluchten plaats om de bemanning op alle voorkomende situaties voor te bereiden.
John McCormick zit rechts onder op de foto.
Op 23 juni 1944 volgde er een geheime opdracht van de luchtmacht: de bemanning moest de volgende dag klaar staan voor vertrek naar één van de oorlogsgebieden. Om de opdracht zoveel mogelijk geheim te houden mochten ze een envelop met de plaats van bestemming pas open maken wanneer ze zich met het splinternieuwe toestel in de lucht bevonden. Ze zetten uiteindelijk koers naar het Verenigd Koninkrijk om de strijd aan te gaan met Duitsland. Ingedeeld bij de 392ste Bom Groep, 578ste Bom Squadron, werden ze bij de vliegbasis Wendling gelegen in East Anglia, ingewerkt in allerlei procedures die gevolgd moeten worden bij een operationeel onderdeel. Er volgden lezingen over wat ze moeten doen bij een noodlanding in bezet gebied of hoe contact te maken met het verzet. Daarna volgden een aantal oefenvluchten. Kort daarna begon John E. McCormick met zijn eerste operationele opdracht boven Europa.
Op 22 februari 1945 kwam er al vroeg in de ochtend, per telexmachine een gevechts opdracht binnen waarbij het de bedoeling was het Duitse terrein van de spoorwegen in Nordhausen te bombarderen. Na een overleg vertrokken 31 bommenwerpers voor hun opdracht.
In het gevechtsvliegtuig met serienummer 42-95241, de "Jolly Duck", bevond zich zijluikschutter staff-sergeant John McCormick. De opdracht was om boven het vijandelijk doel te dalen naar 6.000 voet (zo'n 1.800 meter) en daar de bommen te droppen, om vervolgens weer te klimmen naar de voorgeschreven hoogte van 20.000 voet.
Door het opstijgen, dalen en weer stijgen van het vliegtuig was de benzinevoorraad tot een minimum gezakt en zagen ze geen kans meer om weer veilig naar Engeland te vliegen. Uiteindelijk maakten ze dan ook een noodlanding waarbij ze in de Geerpolder nabij Zoeterwoude terecht kwamen.
De gehele bemanning overleefde de crash.
John McCormick maakte zich vervolgens snel uit de voeten en verstopte zich in de hooiberg van de hoeve "Voorzorg" in Zoetermeer. Van daaruit werd hij ondergebracht in de Molenstraat en de volgende dag per fiets door een verzetsman naar het jachthuis in Zevenhuizen vervoerd, om daar de bevrijding af te wachten.
Op zondag 29 april 1945 werd door verraad het jachthuis door een 25 man tellende groep Duitsers uit Bleiswijk overvallen. Er ontstond een hevige schietpartij tussen deze Duitse overmacht en de ondergedoken leden van het verzet uit Zoetermeer, ondersteund door Britse vliegeniers en de Amerikaanse John McCormick. McCormick probeerde vanuit de zijkant van het jachthuis uit te breken, maar werd bij deze poging door een schot in zijn achterhoofd dodelijk getroffen. Ook Jacob van Rij kwam hierbij om het leven. Jan Hoorn en Cornelis van Eerden, twee andere verzetsmensen werden op 5 mei 1945 door de bezetter alsnog doodgeschoten ondanks dat er op dat moment al sprake was van een bijna getekende vrede.
Op 4 mei 1945 werd McCormick op de begraafplaats in Zevenhuizen begraven. Op 31 oktober 1945 werd hij met militaire eer herbegraven bij de Nederlands Hervormde Kerk in de Dorpsstraat van Zoetermeer, waar hij nog steeds samen met de drie andere verzetsstrijders begraven ligt.
Het was de wens van de vader van John McCormick dat zijn zoon in Nederland begraven zou blijven en niet over werd gebracht naar een Amerikaanse militaire begraafplaats of naar de Verenigde Staten.
De andere verzetsmensen die ook in het jachthuis in Zevenhuizen hebben gezeten staan hier bij het graf van de vier omgekomen verzetsmensen: vlnr. Piet v. Herwijnen, Piet Lengkeek, Piet van Driel. Piet v.d. Spek, Arent v. Noort, dokter Kentgens en Rien Slootmaker.
Elk jaar verzorgen, op verzoek van de gemeente Zoetermeer, de oudere leden van Scoutinggroep John McCormick de kranslegging in het Wilhelminapark bij de dodenherdenking op 4 mei. Traditiegetrouw leggen enkele leden vooraf bloemen bij het graf van John McCormick bij de Oude Kerk in de Dorpsstraat.
Op de site www.jollyduck.nl staat veel informatie over zijluik schutter John McCormick, de B-24 Liberator Jolly Duck, de noodlanding in de Geerpolder op 22 februari 1945, de ontsnapping van de 9 bemanningsleden en de vernietiging van de bommenwerper op 26 februari 1945. Het Zoetermeerse verzet komt aan bod met het onderduiken en de fatale overval op het jachthuis op 29 april 1945. Er zijn brieven van John McCormick te lezen en foto's van zijn begrafenis.
Er
is ook een facebookgroep waar je lid van kan worden: B-24
Jolly Duck.
Ook is onderstaande documentaire over John McCormick te bekijken die in 1995 is gemaakt voor de EO. Aan het woord komen een aantal klasgenoten van John en zijn eerste grote liefde. Daarnaast een gesprek met voormalig verzetsleden Piet van Driel en Joop Kentgens gemaakt in het Jachthuis "Jolly Duck" te Zevenhuizen.
Ook op de Amerikaanse site www.b24.net staat informatie over John McCormick.
Daarop wordt aangegeven dat er in Zoetermeer een John McCormickstraat is en dat de plaatselijke scoutinggroep naar hem is vernoemd.
70 jaar herdenking in 2015
Op 22 februari 1945 maakte het vliegtuig de ‘Jolly Duck’ een noodlanding in de Geerpolder. De Liberator B24 bommenwerper had negen bemanningsleden, waaronder John McCormick.
Ter gelegenheid van het 70 jaar herdenken was er in 2015 in het Stadsmuseum Zoetermeer een mini-tentoonstelling ingericht met uniek materiaal van de Amerikaanse bommenwerper.
Verder heeft Stichting Floravontuur Promotie Zoetermeer een fietsbrochure uitgebracht ter gelegenheid van 70 jaar Bevrijding in mei 2015. De historische fietsroute 'Jolly Duck' is een initiatief van Sylvan Staub en Maarten Havinga van jollyduck.nl.
Treed tijdens de fietstocht in de voetsporen van de Amerikaanse boordschutter John McCormick. De brochure bevat twee fietsroutes die langs de plekken leiden die John McCormick heeft aangedaan vanaf zijn noodlanding in de Geerpolder tot aan zijn verblijf in het Jachthuis. De routes bestaan uit een korte route van 15 kilometer en een lange route van 30 kilometer. Beide routes starten bij het Stadsmuseum Zoetermeer, Dorpsstraat 7.
2016
Op 22 februari 2016 was het precies 71 jaar geleden dat John E. McCormick met het vliegtuig de ‘Jolly Duck’ een noodlanding maakte in de Geerpolder.
Journalist Mike Boeschoten schreef hierover een artikel op de website USA365.nl met als titel 'John McCormick: de oorlogsheld van Zoetermeer'.
>> Bekijk het artikel op USA365
Mike Boeschoten ging op onderzoek uit nadat hij in verband met het 70 jarig bestaan van Scoutinggroep John McCormick over de geschiedenis van McCormick hoorde toen hij op vrijdag 15 januari 2016 een interview in clubhuis De Chute had met Edwin Albers (webmaster en pr-medewerker van Scouting JMC). Dit interview werd op vrijdag 12 februari in de Rubriek Zoetermeer Toen met als titel 'Van zolderkamer tot De Chute' in de Zoetermeerse editie van het AD gepubliceerd.
>> Bekijk het artikel in het AD
2019: Expositie bij HGOS over gecrashte bommenwerper The Jolly Duck
Op zaterdagmiddag
13 april 2019 vond de officiële opening plaats van de expositie van The Jolly Duck bij het Historisch Genootschap Oud Soetermeer (HGOS) aan de Dorpsstraat 132. Deze tentoonstelling gaat over de begin 1945 neergestorte Amerikaanse bommenwerper bij Zoetermeer.
De opening werd verricht werd door Brenda Hurlockers, nicht van bemanningslid John Lingle en naaste familie van Maarten Havinga en Sylvan Staub. Havinga en Staub hebben zich jarenlang verdiept in de personen en gebeurtenissen uit die periode. Bij de plaats des onheils hebben ze veel voorwerpen van het vliegtuig opgegraven. Voorafgaand aan de opening werden de aanwezigen door Jan de Ruiter, voorzitter hartelijk welkom geheten. De expositie vertelt het verhaal van de op 22 februari 1945 gecrashte 4-motorige B24H Liberator, bijnaam The Jolly Duck, vlakbij de boerderij van Tinus en Neeltje Janson in de polder op de grens met Zoeterwoude (Noord-Aa'se Vliet). Alle negen bemanningsleden overleefden de crash. Eén van hen was John McCormick. Hij verborg zich met hulp van het verzet maar kwam later om in een vuurgevecht met de Duitsers.
Van 13 april tot 15 juni exposeert Het HGOS foto's en voorwerpen die bij deze episode uit de 2e Wereldoorlog horen. Dorpsstraat 132 is open op maandagavond en woensdag-, vrijdag- en zaterdagmiddag. Toegang is gratis!
>> Bekijk het artikel in de Postiljon
>> Bekijk de Expositie online in 3D
2020: Herdenking 75 jaar Vrijheid
Van de
2022: Expositie Vlucht voor vrijheid
Van 18 april t/m 15 mei 2022 was een nieuwe expositie over de "Jolly Duck" te zien. De expositie vertelde het verhaal van de op 22 februari 1945 gecrashte 4-motorige B24H Liberator, bijnaam The Jolly Duck, in de polder op de grens met Zoeterwoude (Noord-Aa'se Vliet). Alle negen bemanningsleden overleefden de crash. Eén van hen was John E. McCormick. Hij verborg zich met hulp van het verzet maar kwam later om in een vuurgevecht met de Duitsers.
Dankzij de geweldige en professionele samenwerking van Maarten Havinga met Stichting Oud Zoeterwoude was dit de meest uitgebreide expositie die er ooit is opgezet. De nieuwste bodemvondsten, authentieke bidprentjes en videomateriaal van onder andere de beschieting van de "Jolly Duck" kwamen zeer ruim aan bod. Ook kreeg iedere bezoeker een klein boekje met een indrukwekkend verhaal.
Bekijk de expositie in het nieuws:
2023:
Tentoonstelling Verzet en Vrijheid
Op
zaterdag 29 april 2023 vond de officiële opening plaats van de
tentoonstelling Verzet en Vrijheid van het
Historisch
Genootschap Oud Soetermeer
(HGOS).
Wethouder
Blansjaar van Kunst en Cultuur opende deze tentoonstelling samen met 5 leden van
Scouting JMC in het HGOS-pand aan de Dorpsstraat 132 te
Zoetermeer.
Foto Jan van Es
Uitnodiging van Historisch Genootschap Oud Soetermeer:
Zoals schrijver Remco Campert het
verwoordde:
“Verzet begint niet met grote woorden maar met kleine daden”.
Dat is op heel veel plaatsen in Nederland gebeurd. Ook in Zoetermeer. In de
tentoonstelling Verzet en vrijheid maken wij zichtbaar het verzet tijdens de
Duitse bezetting in Zoetermeer, de dramatisch verlopen 5e mei 1945 in Zoetermeer
en het verademende vrijheidsgevoel van de Zoetermeerders na de bevrijding. Wij
laten ook zien dat Zoetermeerse inwoners op allerlei manieren en veelal met
gevaar voor het eigen leven daden van verzet pleegden tegen de Duitse
bezetters.
Anno 2023 maakt de herdenking van 4e en 5e mei deel uit van de levende geschiedenis. Er zijn nog getuigen die kunnen vertellen over toen. Zij roepen de volgende generatie(s) op om te blijven herdenken en er bij te blijven stilstaan dat in vrijheid leven niet vanzelfsprekend is en uiterst kostbaar is als zij wordt bedreigd of zelfs uit de samenleving wordt verbannen. Wat dat betekent kunnen wij helaas zien via de berichtgeving in de media over de oorlog in de Oekraïne, de motivatie en moed van de Oekraïense bevolking en ook de offers die zij moet brengen. Onze tentoonstelling blikt terug wat er toen door velen gedaan is om onze vrijheid terug te krijgen. Daar staan wij bij stil in woord en beeld, misschien in stilte ook met de vraag “”wat zou ik doen?”.
Loop binnen tot 1 juli 2023 op maandagavond of woensdag- of zaterdagmiddag om de expositie te bekijken.
Bekijk de tentoonstelling in het nieuws:
Scoutinggroep John McCormick
In 1975 kreeg onze scoutinggroep een nieuwe naam. De Nicolaasgroep werd omgedoopt tot Scoutinggroep John McCormick.
Gemeentevoorlichter J.J. van der Zwan is 3 jaar bezig geweest om de gehele geschiedenis van Staf-sergeant McCormick te achterhalen.
Het toestel na de noodlanding in de Geerpolder nabij Zoeterwoude. De foto werd gemaakt door een andere bommenwerper die een paar dagen later overkwam en het toestel in brand schoot.
John McCormick: een doorsnee-Amerikaan
Uit: Hart van Holland, 8 maart 1995.
Op de website jollyduck.nl staan nog meer berichten uit de media.
De
naam John McCormick
Scouting
JMC