Scouts (Verkenners)

Voor jongens van 11 - 15 jaar

Ben jij tussen de 11 en 15 jaar en heb je zin in actie? Meld je dan aan en beleef uitdagende avonturen bij de scouts en beleef hier samen met je nieuwe vrienden supergave dingen. Leer zeilen, ga op zomerkamp, kook op je eigen kampvuurtje en ontdek de wereld om je heen! 

Jongens van 11 tot en met 15 jaar worden bij Scouting scouts genoemd en het thema dat centraal staat bij deze groep is de 'ontdekkingsreis'. Deze groep scouts is relatief zelfstandig en leert samen werken met anderen in de groep. Scouts leren hun eigen mening te ontwikkelen en gebruiken hun talenten bij allerlei activiteiten. Zo wordt de scout voorbereid op de volgende speltak waarin hij of zij zelf activiteiten gaat organiseren. De leiding wordt als het ware een reisbegeleider bij de ontdekkingsreis van de scouts. 

 

 

Opkomst 

De Scouts houden hun opkomst op donderdag van 18.45 tot 20.45 uur in en om clubhuis De Chute in het Zoetermeerse Van Tuyllpark.

 

Leiding 

Het leidingteam van de scouts bestaat uit:

Judith van der Vlis

06-40286121

Kim Blankenstijn

Maarten Kolpa Sjoerd van Roon

 

Marit Hauser

Jasper van Roon Tristan Breemer

Tijs Slijkhuis

 

 

 

 

 

Installatie en Scoutfit 

Nieuwe kinderen mogen bij Scouting JMC eerst 4 opkomsten komen kijken of ze het leuk vinden om bij de scouts te gaan. Besluiten ze om te blijven dan zullen ze na ongeveer twee maanden worden geïnstalleerd. Ze zeggen dan de belofte op en krijgen insignes opgespeld op de Scoutfit en de scouting JMC-das omgehangen. 

De Scoutfit van de scouts is te koop via de ScoutShops in het land en de webshop www.scoutshop.nl.

 

   Bekijk meer informatie over de Scoutfit

 

 

Scoutsgids 

De Scoutsgids is een gids speciaal voor scouts en staat bomvol onmisbare informatie. Ga aan de slag met leuke opdrachten, doe testjes, check je horoscoop, lees spannende verhalen en volg de avonturen van zeven scouts: Zeger (14 jaar), Marloes (14 jaar), Mick (13 jaar), Tess (12 jaar), Jesper (12 jaar), Naomi (11 jaar) en Radboud (11 jaar). Je kunt de ploeg volgen tijdens hun avonturen. Kijk hoe Marloes over haar hoogtevrees heen komt op het hoogteparcours en lees over Mick en het moordspel. Via deze ploeg kun je goed zien wat je allemaal mee maakt bij de scouts. Installeren, kamperen, zelf een krant maken, primitief koken, hiken en tot slot afscheid nemen om over te vliegen naar de explorers. De Scoutsgids is te koop via de ScoutShops in het land en de webshop www.scoutshop.nl.

Meer informatie: www.scouting.nl/scouts.

 

 

Spelaanbod 

Scouting is een leuke vrijetijdsbesteding én je kunt er veel leren. Vooral bij de scouts wordt er veel aandacht besteed aan het opdoen van vaardigheden en technieken. Omdat scouts niet alles in één keer kunnen leren, is de tijd die ze in de groep doorbrengen opgedeeld in drie fases.

Basisfase (ongeveer 1e jaar)

In deze fase leren de scouts alles wat ze nodig hebben om goed mee te kunnen doen met de activiteiten. Er zijn in totaal acht activiteitengebieden en in deze fase leren zij van elk gebied de basis. Zodra zij een basistechniek beheersen, behalen scouts een insigne. Voor het gebied Uitdagende Scoutingtechnieken kunnen zij zelfs drie insignes in de wacht slepen. In totaal kunnen scouts dus tien insignes behalen. 

 

Verdiepingsfase (ongeveer 2e jaar)

De tweede fase is de verdiepingsfase en gaat een stap verder dan de basisfase. Hier leren scouts alles wat elke scout van elk activiteitengebied minimaal moet kennen en kunnen. Ook in deze fase kunnen zij in elk activiteitengebied een insigne behalen. Het insigne uit de basisfase wordt dan vervangen door het insigne van deze fase. 

 

Specialisatiefase (3e & 4e jaar)

In de derde fase kunnen scouts zich verdiepen en specialiseren in één of meerdere activiteitengebieden waarvoor een specialisatie-insigne te behalen is. Daarnaast kunnen ze in deze fase laten zien dat ze leiderschapskwaliteiten hebben. Zo kunnen ze de minder ervaren scouts in hun ploeg helpen en zelf activiteiten organiseren. In het laatste deel van de specialisatiefase bereiden scouts zich voor op de volgende uitdaging: het overvliegen naar de explorers.

 

 

Challenges

Aan het behalen van een insigne zijn doelen verbonden. Scouting Nederland heeft een richtlijn ontwikkeld waarin wordt aangeven welke vaardigheden een scout minimaal moet bezitten in de basis- en verdiepingsfase. Aan de hand van de doelen zijn er voor elk insigne vijf challenges beschreven waarvan scouts er minimaal drie moeten uitvoeren. Scouts kunnen dus zelf kiezen welke challenges ze willen doen. De invulling van deze challenges staat niet volledig vast. Het gaat er namelijk om dat scouts een bepaald niveau behalen op de verschillende activiteitengebieden en dat kunnen zij op verschillende manieren bereiken. Voor de één is een tent netjes opzetten een uitdaging, voor een ander moet het tegelijkertijd hard waaien. Het is belangrijk dat elke scout zich uitgedaagd voelt om iets te doen wat leuk en leerzaam is.

 

 

 

De progressiematrix 

Bij Scouting wordt er gewerkt aan de persoonlijke ontwikkeling van kinderen en jongeren. We bieden de jeugdleden uitdagende programma's die passen bij hun leeftijd en niveau. Op die manier groeien ze in hun persoonlijke ontwikkeling. De progressiematrix kan gebruikt worden voor de invulling van het wekelijkse Scoutingprogramma zodat de activiteiten worden afgestemd op een van de acht activiteitengebieden én op de verschillende leeftijdsgroepen (de doorlopende leerlijn). Bekijk de progressiematrix van de scouts .

 

 

 

  Bekijk ook de fotopagina van de Scouts (jongens van 11-15 jaar)

  Terug naar het overzicht van de speltakken

 

Scouts: 11 - 15 jaar  Scouting JMC Zoetermeer