Welpen (Sioniehorde)

Voor meisjes van 7 - 11 jaar

Ben jij tussen de 7 en 11 jaar? Vind je het leuk om iedere week iets spannends te doen met andere kinderen van jouw leeftijd? Kom bij de welpen en speel mee in de Jungle! 

Kinderen van 7 tot en met 11 jaar worden bij Scouting welpen genoemd. Welpen spelen in de jungle. Samen met de figuren uit het Jungleboek beleven ze de spannendste avonturen. Bij het spelen aan de hand van een thema gebruiken de welpen hun fantasie en dit draagt bij aan de ontwikkeling van kinderen. Dit alles gebeurt onder leiding van deskundige vrijwilligers.

 

 

Opkomst 

De Welpen houden hun opkomst op zaterdag van 09.30 tot 11.30 uur in en om clubhuis De Chute in het Zoetermeerse Van Tuyllpark.

 

Leiding

Het leidingteam van de welpen bestaat uit:

Martijn Lageveen

06-11306177

Bagheera

 

Robert van Oppen

Kaa

 

Karin van Deventer

Oe

 

 

Renske van der Meer

(assistent leiding)

Baloe

 

Ezra Wolters

(assistent leiding)

Jacala

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Installatie en Scoutfit 

Nieuwe kinderen mogen bij Scouting JMC eerst 4 opkomsten komen kijken of ze het leuk vinden om bij de welpen te gaan. Besluiten ze om te blijven dan zullen ze na ongeveer twee maanden worden geïnstalleerd. Ze zeggen dan de belofte op en krijgen insignes opgespeld op de Scoutfit en de scouting JMC-das omgehangen. 

De Scoutfit van de welpen is te koop via de ScoutShops in het land en de webshop www.scoutshop.nl.

 

   Bekijk meer informatie over de Scoutfit

   Poster welpen nesttekens en helper gids teken

   Poster insignes welpen

 

 

 

 

Junglegids

De Junglegids is een gids speciaal voor welpen en staat vol handige tips, informatie, activiteiten en knutselactiviteiten die de welpen zelf of samen kunnen uitvoeren.  In de junglegids kunnen welpen kennismaken met de vernieuwde spelmethode. Samen met Shanti, Mowgli en de dieren uit de jungle maken ze elke week spannende avonturen mee op Scouting. 

De Junglegids is te koop via de ScoutShops in het land en de webshop www.scoutshop.nl.

 

Meer informatie: www.scouting.nl/welpen.

 

 

 

Themaverhaal 

In de jungle van India groeit Mowgli op bij de wolven. Hij is nooit bang en begrijpt de talen van alle dieren. De wetten van de jungle kent hij allemaal. Alleen… Shere Khan, de tijger, trekt zich helemaal niets aan van deze wetten. Hij wacht zijn kans af om Mowgli te grijpen. Hij haatte deze mensenwelp. Op een dag heeft hij Mowgli te pakken. Net op dat moment komt Shanti aan met de ‘rode bloem’ en vlucht de grote en sterke tijger weg. 

 

Shanti komt uit Haveli, het mensendorp aan de rand van de jungle. Na hun eerste ontmoeting is Shanti vaak in de jungle. Ze leert van Mowgli en Baloe één voor één de wetten van de jungle, het is als mens niet altijd makkelijk die te begrijpen. Mowgli leert haar alles wat hij weet, bijvoorbeeld hoe je in een boom klimt en hoe je dieren kan roepen. 

 

In de jungle maken Mowgli en Shanti van alles mee. Zo wordt Mowgli aangevallen door de apen, redt Shanti haar broer en wordt er vergaderd over de opvolging van de wolvenleider Akela. Shanti maakt kennis met de dieren van de jungle, zoals Baloe, Bagheera, Chil, Raksha, Jacala, en Rikki Tikki Tavi. Maar, Shere Khan loert nog altijd op Mowgli. Als dat maar goed afloopt… 

 

Lees hoe het afloopt met Mowgli en Shanti in het Verhalenboek Jungle-avonturen van Shanti & Mowgli!

 

 

 

Beschrijving junglefiguren 

 

Akela: De oudste wolf. Hij is een dappere leider en vertelt graag wat hij heeft meegemaakt. 

 

 

Bagheera: Een sociaal vriendelijke panter. Hij is ook de beste jager van de jungle, omdat hij goed kan sluipen en spoorzoeken. Mowgli leert van Bagheera praktische dingen om in de jungle te overleven. Door zijn tijd bij de mensen, weet hij ook veel van hen af.   

 

 

Baloe: De leermeester van de wolven, hij geeft de jonge wolven en ook Mowgli les in de wetten van de jungle. Baloe houdt van lekker eten. Hij is een vrolijke en goedaardige beer die altijd bereid is anderen te helpen, maar als leermeester kan hij ook wel streng zijn. 

 

 

Broer Wolf: Een goede en betrouwbare vriend. De jungle ontdekt! 

 

 

Chil: De wouw (vogel) bekijkt alles hoog vanuit de lucht en geeft boodschappen aan iedereen door. 

 

 

Hathi: Een olifant en één van de oudste dieren van de jungle. Door zijn grote levenservaring wordt hij door de andere dieren als leider erkend. Hathi houdt van groot. Hoe groter hoe beter! Hij gaat voor niets of niemand uit de weg. 

 

 

Ikki: Het stekelvarken, is lekker chaotisch en heel gezellig. Kletst met iedereen, en doordat ze wat chaotisch is, vertelt ze verhalen soms niet helemaal goed door. Er blijft van alles steken aan haar stekels. 

 

 

Jacala: Zwemt, net als alle krokodillen, het liefst wat rond, maar helpt je in geval van nood. 

 

 

Kaa: Weet heel goed wat hij wil. De slang is snel, slim en lenig. 

 

 

Malchi: Een echt waterdier! Is wel altijd op haar hoede en neemt het leven zoals het komt. 

 

 

Mang: De vleermuis, is meestal ergens op de achtergrond, maar hij hoort toch alles! 

 

 

Marala: De flamingo, vindt het leuk om samen te zijn. Ze houdt van eerlijkheid. 

 

 

Mor: De pauw is heel blij met zijn mooie veren. Hij laat ze graag aan iedereen zien. 

 

 

Mowgli: Mowgli kent geen angst en is altijd in voor avontuur. Hij kwam als baby bij de dieren in de jungle terecht en groeide op tussen de wolven. 

 

 

 

Oe: De schildpad, voordat zij iets zegt, wikt en weegt zij haar woorden. 

 

 

Raksha: Een lieve moederwolf die altijd voor haar welpen klaarstaat. 

 

 

Rikki Tikki Tavi: De mangoest, doet alles heel snel en is dol op spanning en sensatie! Verder is hij ook leergierig, lenig, slim, handig en wil hij graag anderen helpen. 

 

 

Shanti: Een meisje dat geboren en getogen is in Haveli, het mensendorp. Ze is nieuwsgierig en handelt op gevoel. 

 

 

Shere Khan: Praat niet, maar kiest direct de aanval. 

 

 

Tabaqui: De jakhals is het slijmerige hulpje van Shere Khan.

 

 

Vader Wolf: Een goede opvoeder, streng maar rechtvaardig.

 

 

 

 

 

De activiteitengebieden 

 

 

De raadsrots (Identiteit) 

Als dieren problemen hebben, of wijze raad willen hebben, gaan ze op langs bij de raadsrots. De raadsrots is te vinden in het bos, naast de rivier. Bij deze rots worden alle dierenproblemen opgelost. Ook kun je hier meekijken met de raad van de wolven. Bij de raad van de wolven wordt besloten wat er in de horde gebeurt. Meestal gebeurt dit door te stemmen. Als meer dan de helft van de wolven het ergens mee eens is, dan gaat het op die manier. Akela is de leider van de horde, en neemt altijd plaats op de raadsrots. De andere wolven zoeken een plekje rond de rots. 

 

Het wolvenhol (Veilig & Gezond) 

Oost west, thuis best! Alle welpen vinden het heerlijk om na een avontuur weer lekker veilig thuis te komen. Het wolvenhol is te vinden tussen de Khaali Jagah vlakte en de raadsrots. Het wolvenhol is de plek waar je binnen lekker kunt rusten, met je vriendjes en vriendinnetjes kunt kletsen, elkaar spannende avonturen kunt vertellen en kunt schuilen als je ergens bang voor bent. Ook kun je hier alles wat je geleerd hebt aan de andere welpen leren. 

 

De Khaali Jagah vlakte (Sport & Spel) 

Zin in een potje ravotten? Wil je eens lekker een spel doen met andere dieren? Dan moet je op de open vlakte zijn! Er zijn altijd wel welpen te vinden die samen met jou willen spelen. Voor Mowgli ligt het sportveld meteen naast het wolvenhol, maar Shanti moet helaas een heel stuk verder lopen. Het veld heeft aan de ene kant bossen en aan de andere kant vind je een stuk water waar je lekker in kunt zwemmen! 

 

De Nishaani plaats (Uitdagende Scoutingtechnieken) 

Als je van spanning houdt, zoek je naar de kampvuurplaats. Hier kun je zelf oefenen met het maken van een vuurtje. Wil je een spannende speurtocht doen, dan zijn de bossen en de rivieren hier omheen helemaal jouw plekje! Wil je lekker luieren, knoop dan je eigen hangmat. Je vindt hier alle spullen die je nodig hebt voor een gezellige avond, of een spannende tocht. Ook is het altijd veilig om vuur te maken, want de rivier stroomt vlak langs de kampvuurplaats. De rivier kun je ook gebruiken om lekker te kanoën, te zwemmen, of om na een dag vol avonturen weer terug te varen naar het wolvenhol. 

 

Haveli – het mensendorp (Samenleving) 

Een hele andere wereld. In het mensendorp vind je alles wat je in de jungle niet kunt vinden. Er staan allerlei huizen, er zijn weggetjes aangelegd, de straten zijn heel goed te gebruiken voor een spelletje voetbal, trefbal of basketbal. Er zijn gezellige parkjes en er zijn vaak feestjes op het open podium. Kortom, je kunt er van alles beleven. In het mensendorp kom je ook allerlei interessante mensen tegen. Je komt bij het mensendorp door het hele oerwoud door te lopen. 

 

De ruïne Emaarate (Internationaal) 

Als je op de raadsrots staat, zie je de mooie ruïne al liggen. Er gaan allerlei verhalen rond over deze plek. Is het een kasteel geweest? Of een oude tempel misschien? Of toch een fort? Niemand die het zeker weet. Je kunt erheen met de boot via de rivier, maar je kunt ook lopen via het bos. In de ruïne kun je allerlei dingen vinden die reizigers van vroeger achtergelaten hebben. Nog steeds zijn er veel mensen die hier op bezoek komen en dingen neerleggen voor anderen. Misschien heb je zelf ook wel iets wat je in de ruïne neer kan leggen! Ben je op zoek naar een mooie schuilplaats? Die kun je ook vinden in de ruïne. 

 

De Talaab poel (Buitenleven) 

Houd je ervan om lekker in de natuur bezig te zijn? Ga dan in de poel op zoek naar alle diertjes die daar leven! Er zitten grote en kleine diertjes. Rondom de poel kun je vele soorten plantjes vinden. Over sommige plantjes zijn er zelfs verhalen dat ze levens kunnen redden, waar andere plantjes juist gewoon heel lekker zijn! Je kunt dagenlang op ontdekkingstocht en in de natuur overnachten zonder je te vervelen. Kortom: er is van alles te vinden! 

 

De Guha grotten (Expressie) 

Houd jij ervan om lekker te knutselen? Ben je een danser, een toneelspeler, of een zanger? Dan moet je op zoek naar de verscholen grotten! Diep achter in het bos kun je de grotten vinden, waar je van alles vindt om lekker mee aan de gang te gaan! In de grotten vind je allerlei oude schilderingen, en met de verfbakjes die er nog staan kun jij ook mooie schilderingen maken, net als Mowgli en Shanti dat vaak doen. En als je diep genoeg de grotten inloopt, kun je het podium zien waarop je jouw kunsten kunt laten zien. Er zijn altijd wel andere welpen te vinden die graag willen zien wat jij kunt!

 

 

 

 

De progressiematrix 

Bij Scouting wordt er gewerkt aan de persoonlijke ontwikkeling van kinderen en jongeren. We bieden de jeugdleden uitdagende programma's die passen bij hun leeftijd en niveau. Op die manier groeien ze in hun persoonlijke ontwikkeling. De progressiematrix kan gebruikt worden voor de invulling van het wekelijkse Scoutingprogramma zodat de activiteiten worden afgestemd op een van de acht activiteitengebieden én op de verschillende leeftijdsgroepen (de doorlopende leerlijn). Bekijk de progressiematrix van de welpen .

 

 

 

 

  Bekijk ook de fotopagina van de Welpen (meisjes van 7-11 jaar)

  Terug naar het overzicht van de speltakken

 

Welpen: 7 - 11 jaar  Scouting JMC Zoetermeer