Vrijbuiters

Voor jongens en meisjes van 12 - 21 jaar

Speltak de Vrijbuiters is uniek binnen Scouting Nederland. Het is in 1995 opgericht voor kinderen die het in onze grote, snelle en ingewikkelde maatschappij wat moeilijker hebben.
Het gaat hier specifiek om kinderen, die door uitdagingen op sociaal- emotioneel gebied, niet altijd goed kunnen meekomen in hun reguliere speltak. Tegelijkertijd hebben ze wel heel veel plezier in het scoutingspel. 

Om te voorkomen dat deze kinderen de scouting verlaten, is er de Vrijbuiters. 

Kinderen en jongeren, kunnen hier in een rustige, overzichtelijke groep, op eigen tempo meedoen aan het scoutingspel. We accepteren elkaar precies zoals we zijn en kijken vooral naar mogelijkheden.


 

Opkomst 

De Vrijbuiters houden hun opkomst op vrijdag van 19.00 tot 21.00 uur in en om clubhuis De Chute in het Zoetermeerse Van Tuyllpark.

 

Leiding 

Het leidingteam van de vrijbuiters bestaat uit:

Martha Spruit

06-22476298

Diana Holstege

 

Jouke Zwiers

 

Ed Corsie

 

vacant

 

 

Gezocht:

Leiding (M/V) voor onze jongerengroep de Vrijbuiters.

 

Wij bieden onze nieuwe collega:

-          Een leuke en actieve vrijetijdsbesteding.

-          Een enthousiaste en ondernemende groep jongeren.

-          Ondersteuning bij het leidinggeven.

-          De mogelijkheid om kosteloos, gerichte cursussen te volgen.

-          De mogelijkheid om je te verdiepen in specifieke aspecten van onze doelgroep.

-          Prima secundaire arbeidsvoorwaarden: uitdagende activiteiten zoals kampen,   themaweekenden en outdoor activiteiten.

-          Een goed salaris: een hoop lol, waardering en vriendschap.

 

Wij vragen van onze nieuwe collega:

-          Affiniteit met de doelgroep.

-          Een grote dosis enthousiasme, humor en geduld.

-          De bereidheid je te verdiepen in scouting.

-          Bij voorkeur een minimumleeftijd van 21 jaar.

 

Geïnteresseerden kunnen mailen voor een afspraak of verdere informatie naar de groepsbegeleiders.

 

 

 

Installatie en Scoutfit 

Nieuwe kinderen mogen bij Scouting JMC eerst 4 opkomsten komen kijken of ze het leuk vinden om bij de vrijbuiters te gaan. Besluiten ze in overleg met de leiding om te blijven dan zullen ze na ongeveer twee maanden worden geïnstalleerd. Ze zeggen dan de belofte op en krijgen insignes opgespeld op de Scoutfit en de scouting JMC-das omgehangen. 

De Scoutfit van de vrijbuiters (scouts) is te koop via de ScoutShops in het land en de webshop www.scoutshop.nl.

 

   Bekijk meer informatie over de Scoutfit

 

 

Spelaanbod 

De vrijbuiters zijn onderling verschillend. De ene is goed in het ene en weer minder goed in het andere. Allemaal zijn ze ergens goed in. Bij de opkomst helpen ze dan ook elkaar hiermee. Dit geeft zelfvertrouwen en een vrijbuiter leert dat het ook mag, dat ze iets niet weten of kunnen. Een vrijbuiter voelt zich daarom thuis in deze speltak waar veel structuur geboden wordt, duidelijkheid is en individuele aandacht. 

Bij Scouting word je uitgedaagd je persoonlijk te ontwikkelen en je grenzen te verleggen met uitdagende activiteiten. Bij de vrijbuiters spelen ze het spelaanbod van de scouts (de leeftijdsgroep van 11 - 15 jaar), waarbij veel aandacht wordt besteed aan het opdoen van vaardigheden en technieken. 

Als het lukt, is het doel dat een vrijbuiter overvliegt naar een reguliere speltak. Anders kan een vrijbuiter van zijn 12e t/m 21e jaar bij de vrijbuiters het scoutingspel beleven. In die tijd leren ze om te gaan met anderen, contact te maken en onderhouden, samenspelen, etc. 

De vrijbuiters doen ook mee aan groepsactiviteiten zoals de JMC-dag, de JOTA, de snerttocht en wat al meer georganiseerd wordt bij Scouting JMC. In de regio doen de vrijbuiters soms ook mee met activiteiten. 

 

 

 

Spelaanbod van de scouts (de leeftijdsgroep van 11 - 15 jaar):

Bij de scouts wordt er veel aandacht besteed aan het opdoen van vaardigheden en technieken. Omdat scouts niet alles in één keer kunnen leren, is de tijd die ze in de groep doorbrengen opgedeeld in drie fases.

 

Basisfase

In deze fase leren de scouts alles wat ze nodig hebben om goed mee te kunnen doen met de activiteiten. Er zijn in totaal acht activiteitengebieden en in deze fase leren zij van elk gebied de basis. Zodra zij een basistechniek beheersen, behalen scouts een insigne. Voor het gebied Uitdagende Scoutingtechnieken kunnen zij zelfs drie insignes in de wacht slepen. In totaal kunnen scouts dus tien insignes behalen. 

 

Verdiepingsfase

De tweede fase is de verdiepingsfase en gaat een stap verder dan de basisfase. Hier leren scouts alles wat elke scout van elk activiteitengebied minimaal moet kennen en kunnen. Ook in deze fase kunnen zij in elk activiteitengebied een insigne behalen. Het insigne uit de basisfase wordt dan vervangen door het insigne van deze fase. 

 

Specialisatiefase

In de derde fase kunnen scouts zich verdiepen en specialiseren in één of meerdere activiteitengebieden waarvoor een specialisatie-insigne te behalen is. Daarnaast kunnen ze in deze fase laten zien dat ze leiderschapskwaliteiten hebben. Zo kunnen ze de minder ervaren scouts in hun ploeg helpen en zelf activiteiten organiseren.

 

 

Challenges

Aan het behalen van een insigne zijn doelen verbonden. Scouting Nederland heeft een richtlijn ontwikkeld waarin wordt aangeven welke vaardigheden een scout minimaal moet bezitten in de basis- en verdiepingsfase. Aan de hand van de doelen zijn er voor elk insigne vijf challenges beschreven waarvan scouts er minimaal drie moeten uitvoeren. Scouts kunnen dus zelf kiezen welke challenges ze willen doen. De invulling van deze challenges staat niet volledig vast. Het gaat er namelijk om dat scouts een bepaald niveau behalen op de verschillende activiteitengebieden en dat kunnen zij op verschillende manieren bereiken. Voor de één is een tent netjes opzetten een uitdaging, voor een ander moet het tegelijkertijd hard waaien. Het is belangrijk dat elke scout zich uitgedaagd voelt om iets te doen wat leuk en leerzaam is.

 

 

Scoutsgids 

De Scoutsgids is een gids speciaal voor scouts en staat bomvol onmisbare informatie. Ga aan de slag met leuke opdrachten, doe testjes, check je horoscoop, lees spannende verhalen en volg de avonturen van zeven scouts: Zeger (14 jaar), Marloes (14 jaar), Mick (13 jaar), Tess (12 jaar), Jesper (12 jaar), Naomi (11 jaar) en Radboud (11 jaar). Je kunt de ploeg volgen tijdens hun avonturen. Kijk hoe Marloes over haar hoogtevrees heen komt op het hoogteparcours en lees over Mick en het moordspel. Via deze ploeg kun je goed zien wat je allemaal mee maakt bij de scouts. Installeren, kamperen, zelf een krant maken, primitief koken, hiken en tot slot afscheid nemen om over te vliegen naar de explorers. De Scoutsgids is te koop via de ScoutShops in het land en de webshop www.scoutshop.nl.

Meer informatie: www.scouting.nl/scouts.

 

 

 

De progressiematrix 

Bij Scouting wordt er gewerkt aan de persoonlijke ontwikkeling van kinderen en jongeren. We bieden de jeugdleden uitdagende programma's die passen bij hun leeftijd en niveau. Op die manier groeien ze in hun persoonlijke ontwikkeling. De progressiematrix kan gebruikt worden voor de invulling van het wekelijkse Scoutingprogramma zodat de activiteiten worden afgestemd op een van de acht activiteitengebieden én op de verschillende leeftijdsgroepen (de doorlopende leerlijn). Bekijk de progressiematrix van de scouts .

 

 

  Bekijk ook de fotopagina van de Vrijbuiters

  Terug naar het overzicht van de speltakken

 

 

Vrijbuiters  Scouting JMC Zoetermeer