Terug in de tijd

Scouting JMC van 2006 t/m 2015

 

2006:   Foto's groepsactiviteiten    JMC-Nieuwsberichten

60 jaar JMC

Het 60 jarig bestaan van Scouting JMC werd uitgebreid gevierd tijdens het jubileumfeest met reünie op zaterdag 1 april 2006. 

  Bekijk de fotopagina op de site          >> Bekijk meer foto's

 

 

Groepszomerkamp

Van 8 t/m 15 juli 2006 verbleven wij met heel Scouting JMC op het Scout Centrum Rotterdam in Capelle a/d IJssel. De bevers gingen van 13 t/m 15 juli mee. Het thema van de kampweek was Asterix en Obelix.

  Bekijk de kampsite                            Bekijk de kampkrant

 

 

Kerstdiner

Op vrijdag 22 december 2006 werd er een kerstdiner gehouden als afsluiting van het jubileumjaar.

  Bekijk de fotopagina op de site          >> Bekijk meer foto's

 

 

2007:   Foto's groepsactiviteiten    JMC-Nieuwsberichten  

oprichting van de Oud-Pioniers

Tijdens de JMC-dag op zaterdag 2 juni 2007 werd de Oud-Pioniers opgericht. De 'Oud-Pioniers' is een groep voor oud leden die op de één of andere manier bij scoutinggroep John McCormick betrokken wil blijven. Zo worden zij onder andere via de mail op de hoogte gehouden van alle activiteiten en ontvangen ze clubblad Scoutiviteiten. Oud leden die zich bij de Oud-Pioniers willen aansluiten kunnen naam en adres doormailen naar info@johnmccormick.nl 

  Naar de Oud-Pioniers              >> Bekijk de foto's van de JMC-dag

 

 

Wereld Jamboree 

Vier jeugdleden van Scouting JMC namen van 27 juli t/m 8 augustus 2007 deel aan de 21ste Wereld Jamboree. De Wereld Jamboree is het grootste Scoutingevenement ter wereld en wordt eens in de vier jaar georganiseerd.

  Naar de pagina van de JMC-Jamboree gangers

 

 

100 jaar SCOUTING

Op woensdag 1 augustus 2007 bestond Scouting 100 jaar. 

Om dit te vieren vond wereldwijd de Scouting Sunrise plaats.

 

 

 

2008:   Foto's groepsactiviteiten    JMC-Nieuwsberichten  

Nationale Scoutingdag

Op zaterdag 29 maart 2008 presenteerden de 4 Zoetermeerse Scoutinggroepen Ashanti, Impeesa, John McCormick en Pocahontas zich gezamenlijk in het Stadshart tijdens de 15e Nationale Scoutingdag.  

                      

       Ashanti                Impeesa       John McCormick      Pocahontas

Het thema van de dag was: 'Scouting Binnenstebuiten'. We halen alles uit de kast en laten zien wat Scouting inhoudt. De Nationale Scoutingdag is dé dag voor kinderen, jongeren en ouders, om kennis te maken met het uitgebreide, avontuurlijke Scoutingprogramma, dat voor elke leeftijd nieuwe uitdagingen biedt.

De dag was ook de start van een gezamenlijke website.

  Bekijk de fotopagina             >> Bekijk meer foto's

 

 

Veteranendag

Op zaterdag 28 juni 2008 vond ook in Zoetermeer de jaarlijkse Veteranendag plaats. Zo was er een parade met niet alleen historische militaire voertuigen, maar ook met moderne voertuigen van de krijgsmacht die zijn ingezet bij vredesmissies. Scouts van JMC reden mee in de parade. 

  Bekijk de foto's

 

 

2009:    Foto's groepsactiviteiten    JMC-Nieuwsberichten

Nationale Scoutingdag

Op zaterdag 28 maart tussen 13.00 en 15.30 uur presenteerden de 4 Zoetermeerse Scoutinggroepen Ashanti, Impeesa, John McCormick en Pocahontas zich in het Stadshart tijdens de 16e Nationale Scoutingdag. Het thema van de dag was: 'The Scouting Xperience'. We halen alles uit de kast en laten zien wat Scouting inhoudt.

  Bekijk de fotopagina op de site          >> Bekijk meer foto's

 

 

De Scoutfit

Scouting Nederland introduceert een nieuwe kledinglijn. Het 100-jarig bestaan van Scouting Nederland in 2010 is een mooi moment voor de introductie van een nieuwe en moderne ‘look’ voor de vereniging. De basis van Scouting verandert niet, maar we gaan wel mee met onze tijd en dat willen we graag laten zien. 

De nieuwe Scoutfit, voor elke leeftijdscategorie een aparte kleur blouse. 

 

 

 

2010:   Foto's groepsactiviteiten    JMC-Nieuwsberichten

100 jaar Scouting Nederland

In 2010 bestaat Scouting Nederland 100 jaar! Scouting Nederland is de grootste jeugd- en jongerenorganisatie van het land met 87.000 jeugdleden en 25.000 kaderleden. Er zijn in Nederland 1.100 Scoutinggroepen. Wereldwijd telt Scouting 38 miljoen leden, in meer dan 200 landen en gebieden. 

Het honderd jarig jubileum van Scouting Nederland werd groots gevierd met allerlei landelijke activiteiten zoals de Scouts2day in Utrecht, de Bever-doe-dag: 25 jaar Bevers!, de Jubileum Jamboree in Roermond en de RoverscoutMania. 

                                    

>> Bekijk de foto's van de Scouts2day

 

 

Sweetlake Jamboree

Scouting Zoetermeer viert het 100 jarig bestaan van Scouting in Nederland mee en laat onder andere alle inwoners van Zoetermeer mee genieten tijdens de speciaal georganiseerde Sweetlake Jamboree op zaterdag 27 maart 2010 in en rond het Stadshart en de Dorpsstraat.

Ook kreeg op 1 februari de gemeenteraad een taart aangeboden en werden alle 100 jarige Zoetermeerders met een ontbijt verwend op 20 februari.

 

 

Vanaf het feestjaar gebruikt Scouting Zoetermeer een eigen logo.        

  Bekijk de Sweetlake Jamboree fotopagina            >> Bekijk meer foto's     

 

 

Vernieuwde spelvisie S.C.O.U.T.S 

De basis van het Scoutingspel is en blijft het gedachtegoed van Baden-Powell. In de kern is dat het ontwikkelen van jeugd en jongeren door middel van een plezierige vrijetijdsbesteding. Over de hele wereld passen Scoutinggroepen dit gedachtegoed nog wekelijks toe in geweldige Scoutingactiviteiten. Daar verandert niets aan. Wat wel verandert, is de visie op Scouting. Wij kijken 100 jaar later anders tegen de woorden van Baden-Powell aan. In het kader van het vernieuwingstraject 2010 is de spelvisie op Scouting opnieuw geformuleerd in SCOUTS. Een nieuwe tekst, een herkenbare inhoud.

 

 

Vijf leeftijdsgroepen: één Scouting!

Vanaf september 2010 hanteert Scouting Nederland en Scouting JMC voor haar vijf verschillende leeftijdsgroepen vijf eenduidige namen. Naast de vernieuwde spelthema’s krijgen de leeftijdsgroepen een eigen naam. Sommige namen zijn bekend, sommige zijn nieuw. Met trots presenteren wij: 

- Bevers (5-7 jaar) 

- Welpen (7-11 jaar) 

- Scouts (11-15 jaar) 

- Explorers (15-18 jaar) 

- Roverscouts (18-21 jaar)

 

De nieuwe speltaktekens:

>> Klik op 'Speltakken' voor meer informatie

 

 

Johnmccormick.nl in TOP 5 beste Scoutingsites!

In de decemberuitgave van Scouts INFO, een magazine van Scouting Nederland voor scouts vanaf 18 jaar, leiding en kaderleden, stond de website johnmccormick.nl in de top5 van de beste scoutingsites van 2010! 

En daar zijn we natuurlijk trots op!

 

 

Tijdens de verkiezing van beste website van 2010 werd gekeken hoe geïnteresseerde ouders, potentiële nieuwe leiding, andere geïnteresseerden en toevallige bezoekers binnenkomen op de site van de groep. Is het aantrekkelijk? Is het duidelijk?

De beoordelaars vonden johnmccormick.nl: "een duidelijke en simpele website die bezoekers prima informeert".

 

 

 

2011:    Foto's groepsactiviteiten    JMC-Nieuwsberichten

65 jaar JMC

Het 65 jarig bestaan van Scouting JMC werd gevierd met een groepszomerkamp van 1 t/m 8 juli 2011 in Kasterlee in België. Het thema van de kampweek was Middeleeuwen.

  Bekijk de kampsite                      Bekijk de Kamp Courant

 

 

Social Media

Naast de website johnmccormick.nl gaat Scouting JMC ook aan de slag met social media. Zo kan je vrienden worden op Facebook, berichten ontvangen via Twitter en filmpjes bekijken via Youtube.

           

 

 

 

2012:   Foto's groepsactiviteiten    JMC-Nieuwsberichten  

Vereniging en Stichting Scouting John McCormick

Scouting JMC bestaat uit een vereniging en een stichting. De stichting gaat over de Chute en de materialen. De Vereniging over de speltakken en groepsactiviteiten. Het bestuur is bestuur voor zowel de vereniging als de stichting. De groepsraad is de algemene ledenvergadering van de vereniging. Dit betekent dat de groepsraad de groep is die het laatste woord heeft in beslissingen die de hele groep aangaan.

Op zaterdag 7 januari 2012  werden de eerste ouders middels een stemming gekozen als vertegenwoordiging bij de groepsraad. De groepsraad wordt twee keer per jaar gehouden in januari en juni. De groepsraad bestaat uit alle leiding en overige kaderleden (zoals doe team, materiaalbeheer). Daarnaast maken sinds de start van vereniging Scouting John McCormick ook de oudervertegenwoordigers deel uit van de groepsraad. Van elke leeftijdscategorie is één ouder de vertegenwoordiger.

 

 

Inzamelingsactie e-waste

De gemeente Zoetermeer organiseerde van 24 november t/m 15 december 2012 een inzamelactie voor e-waste (wit- en bruingoed). Inwoners van Zoetermeer ontvingen in deze periode voor elk elektrische apparaat dat werd ingeleverd bij het Zelfbrengdepot één lot waar waardebonnen voor bedrijven en winkels in Zoetermeer mee te verdienen waren. De gemeente wil hiermee inwoners bewust maken van het belang van gescheiden afvalinzameling en stimuleren e-waste op de juiste plek in te leveren. 

 

Scouting Zoetermeer, waaronder Scouting JMC, draagt het milieu een warm hart toe. Daarom hebben wij ons voor deze inzamelactie ingezet. Scouts gingen huis aan huis om flyers uit te delen, uitleg te geven over de actie en Zoetermeerders activeren hun e-waste in te leveren bij het Zelfbrengdepot. 

 

In totaal zijn in drie weken tijd 6.275 elektrische en elektronische apparaten ingeleverd bij het Zelfbrengdepot die samen goed zijn voor 41.140 kilo. In dezelfde periode vorig jaar werd 33.380 kilo e-waste ingeleverd. Dat is een stijging van 23%.

 

 

 

2013:   Foto's groepsactiviteiten    JMC-Nieuwsberichten  

NLdoet

Vrijdag 15 en zaterdag 16 maart werd er bij clubhuis De Chute hard gewerkt aan het opknappen van het speelterrein en de kampvuurplaats. Om deze klus te kunnen klaren hebben we ons aangemeld bij de grootste vrijwilligersactie van Nederland: NLdoet. Vanuit het oranjefonds ontvingen we een vergoeding voor het verwezenlijken van de klus. 

Het doel was om met minstens 15 vrijwilligers als eindresultaat te halen:

* Een opgeknapt speelterrein 

* Een nieuwe container voor onze materialen 

* Een opgeknapte kampvuurplaats die door bovenstaande 

   werkzaamheden opnieuw ingericht moet worden. 

* Geen problemen meer met het regenwater en afvoer.

 

 

Ook na de NLdoet dagen werd er nog hard gewerkt om de containers op hun plek te krijgen

 

 

>> Bekijk meer foto's

 

 

Project Groepsontwikkeling

Scouting Nederland geeft scoutinggroepen de gelegenheid om mee te doen met het project groepsontwikkeling. Groepsontwikkeling is een programma om groepen naar zichzelf te laten kijken en te versterken. Scouting JMC ziet het project als een unieke mogelijkheid om de groep te laten groeien.

 

Groepsontwikkeling gaat over vijf succesfactoren: het spelaanbod, de leiding, het gebouw en materiaal, het bestuur en de financiën.

Als één van deze vijf factoren niet goed zit, dan heeft dit een negatief effect op de andere vier. Hoe meer van deze factoren goed gaan, des te hoger de kwaliteit van de groep. Het blijkt dat leden aantallen en aantallen leiding vanzelf groeien als het op deze vijf factoren goed gaat!

Twee coaches vanuit Scouting Nederland en de Regio begeleiden Scouting JMC in het traject met een intakegesprek in april, een enquête in mei en een kaderdag in juli 2013. Er werden verbeterpunten geformuleerd,  actieplannen opgesteld en werkteams ingesteld om de verbeterpunten ook echt uit te gaan voeren.

 

 

Koningspaar bezoekt Zoetermeer

Vrijdag 21 juni kwamen Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima (beschermvrouw van Scouting Nederland) op bezoek in Zoetermeer. Alle scouts van Scouting Zoetermeer mochten bij dit spektakel in het Stadshart aanwezig zijn. Er waren zelfs 2 scouts die met een bolderkar achter het koningspaar aan mochten lopen om de cadeautjes te vervoeren en 2 scouts die een kussentje op de Social Sofa mochten leggen voordat de Koning en Koningin er op gingen zitten. Andere scouts deelden vlaggetjes uit en klapstoelen aan het oudere publiek. 80 scouts bedienden de confettikannonen en zo'n 15 scouts namen plaats op de tribune om deel te nemen aan de slotact met René van Kooten. De overige scouts stonden in een erehaag langs het Zuidwaarts.

>> Bekijk de foto's

 

 

 

2014:   Foto's groepsactiviteiten    JMC-Nieuwsberichten  

Participeren? Dat doen we al jaren!

Voorzitter Hermen van Dalen in boekje Scouting Nederland: “Ze noemen mij bij mijn Scoutinggroep regelmatig een fopscout. In een tentje in een slaapzak overnachten is nu eenmaal niet mijn ding. Ik heb vanaf mijn zeventiende leiding gegeven en ben vaak mee op kamp geweest, maar besturen past beter bij me. Het schakelt ook makkelijker met mijn managementfunctie. Hoe dan ook: mij gaat het altijd om de mens. Ik vind het prachtig om mensen te zien groeien. Dat maakt Scouting zo bijzonder: je mag zijn wie je bent en worden wie je wilt zijn. Zo hebben we binnen onze Scoutinggroep een speciale groep voor kinderen met een beperking, de Vrijbuiters. Zoveel plezier als die kinderen hebben! Als voorzitter zit ik in mijn derde en laatste termijn. Ik heb mij sterk gemaakt voor samenwerking tussen de vier Scoutinggroepen in Zoetermeer en andere partijen. Ik heb daardoor veel mensen leren kennen in de stad. Met als gevolg dat ik nu op een verkiesbare plaats sta voor de gemeenteraadsverkiezingen. Zonder Scouting zou dat nooit gebeurd zijn.”

>> Bekijk het boekje

 

 

Dodenherdenking

Elk jaar op 4 mei vindt in heel Nederland de Nationale Herdenking plaats. We herdenken dan alle burgers en militairen die in het Koninkrijk der Nederlanden, of waar ook ter wereld zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesmissies. Leden van Scoutinggroep John McCormick lopen al jaren op verzoek van de gemeente Zoetermeer mee met de stille tocht en verzorgen de kranslegging bij de herdenking in het Wilhelminapark. Traditiegetrouw worden vooraf bloemen gelegd bij het graf van John McCormick bij de Oude Kerk in de Dorpsstraat.

>> Bekijk de foto's

>> Bekijk het filmpje

 

 

Afscheid voorzitter

Na de groepsraad van woensdag 25 juni 2014 mocht voorzitter Hermen van Dalen na drie termijnen van 3 jaar zijn voorzittershamer bij Scouting JMC inleveren. 

Statutair gezien is het tijd voor vernieuwing. 

Als dank voor zijn inzet ontving Hermen het Waarderingsteken van Scouting Nederland. Als herinnering kon iedereen wat schrijven op een fotocollage. Hermen blikte vervolgens terug op zijn bewogen jaren met de nodige verhalen over Scouting JMC en de bloeiende samenwerking met de andere drie Zoetermeerse scoutinggroepen Ashanti, Impeesa en Pocahontas. 

Hermen blijft vanuit Regio Delfland raadslid bij Scouting Nederland en zal het bestuur van Scouting JMC waar nodig blijven adviseren. Verder zal hij zich gaan inzetten met raadswerk voor de gemeente Zoetermeer.

 

  Bekijk de foto's

 

 

 

 

Oprichting Palo-stam

 

Na het overvliegfeest in 2014 is de Palo-stam voor 21 plussers opgericht. Palo betekend vuur in het Fins. Deze naam vonden de leden sprekend bij hun passen omdat ze toch echt wel piromanen zijn, en in het Fins was het de meest aantrekkelijke naam.

 

 

 

 

Benoeming nieuwe voorzitter

 

Woensdag 26 november 2014 heeft de groepsraad van Scouting JMC unaniem ingestemd met de benoeming van haar nieuwe voorzitter: 

Mijn naam is Robert-Jan Fromberg. In een ver verleden, ongeveer 35 jaar geleden, ben ik welp geweest bij JMC. 

Wat mij aantrekt in de rol van voorzitter van JMC is het feit dat je als bestuur mee kunt helpen om de groep verder te brengen. Het gevoel van saamhorigheid en de bereidwilligheid welke ik zie in de groepen zie is een extra stimulans. Het is en blijft mooi dat iedereen het doel heeft om kinderen te helpen te groeien en zaken bij te leren welke ze niet in het onderwijs mee krijgen. Het is dan ook goed te zien dat kinderen geholpen worden om hun grenzen te leren kennen. 

Er is in mijn ogen een hoop te doen aangezien de samenleving veranderd de kinderen veranderen en wij de financiële zaken op orde moeten zien te houden in de wat moeilijkere tijden. 

Ik zal dan ook samen met het bestuur er alles aan doen om de vereniging gezond te houden.

 

 

 

2015:    Foto's groepsactiviteiten    JMC-Nieuwsberichten

Mini-tentoonstelling

Zeventig jaar geleden, op 22 februari 1945 maakte het vliegtuig de ‘Jolly Duck’ een noodlanding in de Geerpolder. De Liberator B24 bommenwerper had negen bemanningsleden, waaronder John McCormick. 

Ter gelegenheid van het 70 jaar herdenken was er in het Stadsmuseum Zoetermeer een mini-tentoonstelling ingericht met uniek materiaal van de Amerikaanse bommenwerper.

>> Bekijk de museumwijzer

 

 

70 jaar herdenking

Op 29 april 2015 is het 70 jaar geleden dat John E. McCormick, de Amerikaan waar Scouting JMC naar is vernoemd, om het leven kwam bij een overval van Duitse soldaten op zijn onderduikadres het jachthuis The Jolly Duck in Zevenhuizen.

 

>> Meer informatie over John McCormick op onze site

>> Bekijk de documentaire 'De onbekende soldaat' over John McCormick

 

  

 

Op de site www.jollyduck.nl staat nog meer informatie over zijluik schutter John McCormick, deB-24 Liberator Jolly Duck, de noodlanding in de Geerpolder op 22 februari 1945, de ontsnappingvan de 9 bemanningsleden en de vernietiging van de bommenwerper op 26 februari 1945. Het Zoetermeerse verzet komt aan bod met het onderduiken en de fatale overval op het jachthuis op 29 april 1945. Er zijn brieven van John McCormick te lezen en foto's van zijn begrafenis.

 

 

 

 

Historische fietsroute 'Jolly Duck'

Stichting Floravontuur Promotie Zoetermeer heeft een fietsbrochure uitgebracht ter gelegenheid van 70 jaar Bevrijding in mei 2015. De historische fietsroute 'Jolly Duck' is een initiatief van Sylvan Staub en Maarten Havinga van jollyduck.com.

 

Treed tijdens de fietstocht in de voetsporen van de Amerikaanse boordschutter John McCormick. De brochure bevat twee fietsroutes die langs de plekken leiden die John McCormick heeft aangedaan vanaf zijn noodlanding in de Geerpolder tot aan zijn verblijf in het Jachthuis. De routes bestaan uit een korte route van 15 kilometer en een lange route van 30 kilometer. Beide routes starten bij het Stadsmuseum Zoetermeer, Dorpsstraat 7.

 

>> Download de fietsroute

 

 

 

Vrijwilligers Chat

Vanaf 1 mei 2015 houdt Scouting JMC elke eerste van de maand de JMC Vrijwilligers Chat. Zo interviewen we elke maand één van de vele vrijwilligers. De eerste Chat was met Diana Groen-Holstege, leidster bij de vrijbuiters. Met haar antwoorden op de vele vragen leren we Diana beter kennen. Want wat vinden onze vrijwilligers zo leuk aan Scouting, aan onze groep en aan vrijwilligerswerk?

 

>> Vrijwilligers Chat

 

 

Veteranenavond

Op Zaterdagavond 27 juni 2015 werd in Zoetermeer voor het tiende jaar de Veteranenavond gehouden. Ook dit jaar was er een defilé door een deel van Zoetermeer. Historische en moderne voertuigen van de Krijgsmacht die zijn ingezet bij vredesmissies reden mee. De voertuigen vertrokken om 18.15 uur vanaf de Buytenparklaan en kwamen om 19.45 uur aan op de Markt.  

Jeugdleden van Scouting JMC mochten meerijden met de verschillende voertuigen. Ook hielpen leden van Scouting JMC de gemeente Zoetermeer met hand en spandiensten als de op- en afbouw en het opspelden van anjers bij de genodigden. Verder konden kinderen zich bij de tent op de Markt in de legerkleuren laten schminken en met bijpassende outfit op de foto worden gezet. 

 

>> Bekijk de foto's

>> Bekijk het filmpje

 

 

 

Wereld Jamboree

Van 28 juli t/m 8 augustus 2015 werd de 23ste Wereld Jamboree in Japan gehouden. De Wereld Jamboree is het grootste internationale Scoutingkamp ter wereld dat eens in de vier jaar in een ander land wordt georganiseerd. Totaal komen ruim 30.000 scouts uit 150 verschillende landen samen op hetzelfde terrein, leren ze elkaar kennen en ervaren ze de cultuurverschillen. 

In 1937 en 1995 werd de Wereld Jamboree in Nederland gehouden. 

Vanuit Scouting JMC namen 4 scouts deel. Zij zaten in een troep van 36 deelnemers en werden begeleid door vier troepstafleden. De verkenners Miguel, Quinten en Maarten zaten bij Troep Corpus en explorer Mirjam zat bij Troep Kubus.

Op maandagochtend 20 juli vertrok Troep Corpus vanaf clubhuis De Chute naar Schiphol. De week voorafgaande aan de Wereld Jamboree werden verschillende Japanse steden aangedaan en bezienswaardigheden bezocht. Ook werd er bij een gastgezin geslapen. Op dinsdag 28 juli gingen de scouts vervolgens naar het Jamboreeterrein waar woensdag 29 juli de openingsceremonie van de 23ste Wereld Jamboree plaats vond.

 

>> Bekijk de foto's van de Wereld Jamboree

 

>> Bekijk de foto's van de voorreis door Japan

 

 

 

 

 

De geschiedenis van Scouting JMC. Klik op een pijl om terug in de tijd te gaan naar... 

  1946 t/m 1955              1956 t/m 1965              1966 t/m 1975

  1976 t/m 1985              1986 t/m 1995              1996 t/m 2005

  2006 t/m 2015             2016 t/m heden  

Terug in de tijd  Scouting JMC Zoetermeer