De Wereld Jamboree

Grootste Scoutingevenement ter wereld

Van 28 juli t/m 8 augustus 2015 wordt de 23ste Wereld Jamboree in Japan gehouden. De Wereld Jamboree is het grootste Scoutingevenement ter wereld en wordt eens in de vier jaar in een ander land georganiseerd. Er doen ongeveer 30.000 scouts aan mee uit ongeveer 150 landen. In 1937 en 1995 werd de Wereld Jamboree in Nederland gehouden. 

Vanuit Scouting JMC nemen 4 scouts deel. Zij zitten in een troep van 36 deelnemers en worden begeleid door vier troepstafleden. De verkenners Miguel, Quinten en Maarten zitten bij Troep Corpus en explorer Mirjam zit bij Troep Kubus. In de voorbereiding naar de Wereld Jamboree organiseerde de troepstaf vier troepweekenden en nam de troep deel aan het contingentskamp, zodat iedereen elkaar beter leert kennen en zodat alle deelnemers uitstekend zijn voorbereid op de voorreis en de Wereld Jamboree in Japan.

       

>> Naar site Nederlands Contingent

>> Naar facebookpagina

 

 

Berichtenservice

 

Groetjes van...

Iedereen is dol op post!

Stuur een berichtje naar een Jamboreeganger via de berichtenservice

Ze verwachten de digitale postduif ongeveer om de dag.

 

 

De 23ste Wereld Jamboree

 

Dinsdag 28 juli 2015 kwamen de ruim 1000 Nederlandse scouts na een prachtige voorreis door Japan aan op het Jamboreeterrein. 

 

 

Eerste indruk van ons kampterrein bij aankomst. Subkamp D.

 

 

 

 

Plattegrond van het Jamboree terrein. 

 

Klik op de afbeeldingen voor een grotere versie.

 

 

De scouts kamperen met hun troep op een subkamp van zo'n 2000 scouts tussen troepen uit allerlei andere landen. Zowel Troep Corpus als Troep Kubus staan op de 'Nothern Hub'. 

 

 

Troep Corpus staat op veld D-24 op subkamp 'Daisetsu', met naast hun scouts uit onder andere Engeland, Japan, Noorwegen, Denemarken, Tsjechië, Korea, IJsland en Singapore.

Troep Kubus staat op veld C-33 op subkamp 'Chokai', naast onder andere Engelse, Spaanse, Chinese, IJslandse en Japanse scouts.

 

 

 

De deelnemers

 

 

 

Programma Wereld Jamboree

>> Deelnemers handboek                            >> Het kookboek   (menu tijdens de WJ)

>> Site Wereld Jamboree Japan met het programma

 

 

De opening

Woensdag 29 juli vond om 18.30 uur (= 11.30 NL tijd) de officiële opening van de Wereld Jamboree plaats.

Langs het kampterrein van Troep Kubus naar de Arena.

In een lange parade gingen alle deelnemers aan de Wereld Jamboree naar de arena en als alle 33.000 deelnemers aanwezig zijn, kan de show echt beginnen.

De sfeer is vanaf het begin erg bijzonder: Het is een speciaal gevoel om met zoveel scouts uit de hele wereld samen te zijn en dit moment te beleven. In een lange stoet gaan de scouts naar de arena.

Troep Kubus

Het duurt meer dan anderhalf uur voordat alle scouts een plekje gevonden hebben. De vlaggen en banieren zijn overal goed te zien, iedereen is trots op zichzelf, op zijn troep, op zijn land en op elkaar. Nog voor iedereen is gaan zitten, klinkt de jamboreesong al: “WA, come together now!”

Troep Corpus

Een Japanse drumband trapt af en zet een goede show neer. Het begint met één trommel, maar er komen steeds meer trommels bij en een gitaar en natuurlijk kan het publiek zich niet meer inhouden. 

Na het drumspektakel vertrekken we op een reis in de geschiedenis: Alle jamborees worden kort voorgesteld en het organiserend land schreeuwt trots. Ook Nederland komt twee keer voor en twee keer zijn alle deelnemers van het contingent goed te horen.

In de vlaggenparade worden alle ruim 150 landen voorgesteld, die aan de jamboree meedoen: Het begint bij Algerije en bij ieder land laten de scouts uit dat land zich horen. Via Afghanistan en Chad komt ook Nederland aan de beurt. 

Als de officiële jamboreevlag aan de Japanse organisatie is overgedragen, neemt het Japanse hoofd van de organisatie het woord: Leer van elkaar, ga samen uitdagingen aan, maak nieuwe vrienden en maak er een prachttijd van! Hij sluit af met: “Let us begin! Do your best! Have fun!” en die woorden zijn luid, duidelijk en maar op één manier uit te leggen. 

Daarna is tijd om de Scoutingbelofte te hernieuwen: Iedereen heeft bij de installatie de belofte afgelegd: “Ik beloof een goede scout te zijn…” en bij deze ceremonie in de arena spreekt iedereen zijn belofte nogmaals uit, in zijn eigen taal, maar wel tegelijkertijd. Kippenvel!

 

 

Dagactiviteiten

Hieronder een overzicht van de dagactiviteiten van Troep Kubus (subkamp C) in het bovenste overzicht en van Troep Corpus (subkamp D) in het onderste overzicht. Bekijk meer over de programmaonderdelen op scout.org.

 

 

Donderdag 30 juli:

Fourage 's morgens tussen 04.50-06.30 uur. 

Lunch bij Troep Corpus.

Met de foto van Maarten in het vliegtuig op weg naar Japan heeft Troep Corpus de Jamboree krant gehaald. De Jamboree Newspapers zijn te bekijken via http://scout.org/wsj2015/newspaper 

En Mirjam werd gespot in een filmpje over uniformen en insignes. Later in de week (zondag 2 augustus) was een fragment van hetzelfde filmpje te zien in het Jeugdjournaal bij 9.12 min.

Dag drie (do 30 juli) bij Troep Kubus......programma Nature. Sommigen zijn op hike geweest en anderen op het terrein gebleven. Vanavond een kleine uitwisseling met Amerikanen tijdens het eten. De troepstaf geeft aan benieuwd te zijn wie morgen onze gasten zijn.

Hieperdepiep hoera! Troep Kubus heeft een jarige deelnemer wakker gezongen en voorzien van een uitgebreid ontbijt. Daarna is iedereen iets voor zichzelf gaan doen. Vrijdagmiddag 31 juli gaan we naar het programmaonderdeel; culture.

 

Vrijdag 31 juli:  

Quinten gespot bij het Global Development Village (GDV).

Een programma dat is gericht op bewustwording over mondiale vraagstukken zoals vrede, milieu en duurzaamheid, mensenrechten, gezondheid en armoede onder de deelnemers te verhogen. 

Kampterrein Corpus

Lopen over het subkamp

De winkel

 

Zaterdag 1 augustus:

Troep Kubus heeft vandaag in de ochtend en Troep Corpus in de middag het Science programma.

Dit wetenschap programma biedt een plek om te leren over de ontwikkeling van brandstofcellen en andere energiebronnen voor de toekomst, ecologische problemen, en robotica en automotive technologieën. 

's avonds, Dutch Foodhouse

 

Zondag 2 augustus:

In de ochtend de Inter religious ceremony in de Arena met alle jamboreegangers.

In de middag stond het food festival op het programma: Alle troepen maken iets te eten of drinken uit hun land, zodat de rest van de scouts ervan kan proeven.

De gehele Jamboree is het erg warm, soms tot gevoelstemperaturen van wel 50 graden.

  

 

De bloedhete arena stroomt snel vol aan het eind van de middag. 

Iedereen is na een supergezellige dag toe aan een goed feest.

  

                            

Het optreden van Yoshi Muroya, een Red Bull-airracer trekt ook veel aandacht: Met zijn vliegtuig haalt hij de gevaarlijkste capriolen uit en schrijft zonder enige moeite het jamboreelogo en een smiley in de lucht. Het publiek is onder de indruk van zijn salto’s, schroeven en loopings.

De Japanse muziek blijft wennen, maar als de toespraken achter de rug zijn van onder andere de minister-president en van de kroonprins van Japan, komen de 33.000 scouts echt in beweging; Swingend wordt de avond afgesloten en zoekt iedereen zijn weg naar het subkamp, op de achtergrond stampen de bassen nog even door…

Troep Kubus: Amy was door het contingent uitgekozen om namens Nederland met de Japanse kroonprins te lunchen. Een super bijzondere ervaring. Wij hebben vanaf het kampement gekeken naar de interreligieuze ceremonie. Daarna zijn verschillende van ons naar faith en believes geweest. Toen we terug kwamen was het foodfestival. Iedereen vond onze poffertjes erg lekker. Ook wij hebben bij verschillende landen hun specialiteiten geproefd. Daarna zijn we naar de arena gegaan voor verschillende speeches, zang, dans en muziek. En een gave show van de redbull air vliegers. Nu gaan we onze tenten weer eens opzoeken. Weltruste. 

 

Maandag 3 augustus: Dagje "Culture"

 

Dinsdag 4 augustus

Wat is er gezelliger dan ontbijten met een troep uit een andere land?

Troep Corpus doet vanmorgen een uitwisseling: Twee patrouilles gaan eten bij de Maleisiërs en twee patrouilles van de Maleisiërs komen op bezoek bij Corpus. 

Het is even wennen, maar al snel is het gezellig en komen de gesprekken los.

De Nederlanders staan keurig in Scoutfit te wachten op de scouts uit Maleisië, die gewoon een T-shirt aan hebben. “Welcome!” klinkt er in koor en al snel zit iedereen aan tafel. 

De Nederlandse ontbijttafel is goed gevuld, de Maleisiërs hebben een andere manier van ontbijten. Dat merken de Nederlanders, die op bezoek zijn bij de scouts uit Maleisië. “You wanne come breakfast?” roept een leidster en snel lopen de Nederlanders langs een buffet en krijgen spek, salade, een soort balletjes en de Nederlanders kijken even verbaasd.

Toch is het aan de onbijttafel snel gezellig en gaan de gesprekken over Scouting, over school, over eten en drinken en over van alles en nog wat. Het is een mooie manier om nieuwe mensen leren kennen en dat lukt prima! gaat iedereen daarna weer terug naar het kampterrein.

Dinsdag 4 augustus: De Troepen Kubus en Corpus hebben 'Water' als activiteit op het programma staan. Troepen doen spellen op het strand en natuurlijk gaan ze ook het water in. Troep Corpus doet eerst drie activiteiten op het snikhete strand en daarna mag iedereen afkoelen in het heerlijke koele water. Ook dit is een geweldige dag en met de airconditioned touringcar. 

Als de deelnemers van Corpus op het strand aankomen, willen ze natuurlijk meteen het water in, maar… helaas! Eerst doen ze een paar activiteiten op het strand. Het eerste spel is bekend: Trefbal! Er staan flink wat deelnemers in het veld: 17 tegen 18 en het gaat ook snel. Met frisbees proberen ze de mensen van de andere partij af te gooien.

Het volgende spel is een renwedstrijd over het mulle zand. Een rijtje van vier mensen probeert zo snel mogelijk om te draaien en naar een groen boogje te rennen. Degene die het boogje als eerste vast pakt, wint. De Nederlanders en Maleisiërs stuiven over het zand en de winnaar is… Quinten. 

En na het volleyballen als laatste dan lekker zwemmen.

Bij Troep Kubus: We hebben vier tickets kunnen bemachtigen voor reddend zwemmen en kanoën zodat alle 4 de patrouilles naar het zwembad konden. Daar zijn we super blij mee. Niet alleen omdat dat op papier de leukste wateractiviteiten lijken, maar vooral ook omdat we met deze hitte nu het water in kunnen. Plonzen!

De opgeruimde keuken bij Troep Kubus.

 

Woensdag 5 augustus: 

Vandaag staat zowel voor Troep Kubus als voor Troep Corpus activiteit 'Peace' op het programma. Troep Corpus staat hier in de rij voor de bus naar Hiroshima.

Iedereen kent het verhaal van Hiroshima en de atoombom, maar een bezoek aan het Peace park in Hiroshima maakt veel meer indruk dan de verhalen in de geschiedenisboeken. Alle deelnemers brengen één dag een bezoek aan dit Peace park, waar het programma bestaat uit een museumbezoek, een lezing en een bezoek aan het Peace park. Natuurlijk is er ook genoeg tijd om andere scouts te leren kennen en om van de zon en van ijs te genieten… De dag begint erg vroeg en na een busrit van ruim twee uur komen ze in Hiroshima aan.

Het bezoek aan het museum maakt veel indruk: Het toont de gevolgen van de atoombom, die op 6 augustus 1945 afgeworpen is boven Hiroshima. Het is niet voor te stellen, dat er ruim 100.000 Japanners bij deze aanval omgekomen zijn en dat een groot deel van een stad is weggevaagd.

Helaas is er niet heel veel tijd om overal rustig rond te kijken, er zijn immers een paar duizend scouts die dagelijks het museum bezoeken. Toch is de indruk groot: Het is een bijzondere ervaring om op deze manier in Japan de geschiedenis te beleven en iedereen is het eens: Dit mag nooit meer gebeuren.

Na een korte pauze krijgen de deelnemers een lezing over de atoombom en over gevolgen. “Om 8.15u stond het horloge stil” is het begin van een filmfragment. Op dat moment ontplofte de bom boven de stad met de bekende gevolgen. De verhalen van slachtoffers brengen het verhaal nog meer tot leven. 

Buiten is er tijd genoeg om het Peace park te bezoeken: Overal zijn monumenten om de slachtoffers van de bom te herdenken. 

Veel scouts laten hun kraanvogels achter, die leiden tot meer geluk.

 

's Avonds een dinner exchange met de Brazilianen.

buddy foto's.

   

Verder is Swoppen een hele populaire bezigheid op de Jamboree. Overal zie je langs wegen en velden groepjes deelnemers rond kleedjes samen komen om in overleg te bepalen wat de ruilwaarde is van dasringen, dassen en soms hele uniformen. Veel deelnemers hebben het virus inmiddels ook te pakken.

  

 

Donderdag 6 augustus: 

Om 8.15u was het één minuut stil op het hele terrein van de Wereld Jamboree, een speciaal moment. Het is dan precies 70 jaar geleden, dat de bom boven Hiroshima ontplofte. 

Alle troepen leven mee, alle deelnemers zijn in Hiroshima geweest en weten wat er is gebeurd en wat de gevolgen waren. 

 

Vandaag hebben Troep Kubus en Troep Corpus als activiteit 'Community' op het programma staan. Hierbij werd het echte Japan ervaren door samen te werken met de lokale bevolking. Een eendaagse "Reaching Out" per patrouille aan de gemeenschap.

Patrouille Hoofd.

 

Patrouille Schouder met Quinten.

 

Patrouille Knie. 

 

En patrouille Teen met Maarten en Miguel.

 

's Avonds koken en...?

  

 

Vrijdag 7 augustus:

Al weer de laatste dag, na het inpakken straks de sluiting. 

Mirjam van Aalderen is aangewezen namens het Nederlands contingent om de Nederlandse vlag te dragen tijdens de sluitingsceremonie en hiermee 1 van de 150 aanwezige landen te vertegenwoordigen. 's Middags mocht ze alvast een keer oefenen.

's Avonds rond 18.30 uur (11.30 uur NL tijd) begon de sluitingsceremonie van de 23ste Wereld Jamboree.

Troep Kubus is trots op explorer Mirjam van Scouting JMC. 

Totaal waren er 33.838 deelnemers uit 152 landen op de WJ2015 in Japan. Hieronder een overzicht van de aantallen op voorgaande Jamboree's.

Hieronder de logo's van de 23 Wereld Jamboree's. 

Klik op de afbeelding voor een grotere versie.

De Wereld Jamboree is nu echt afgesloten. Tijdens de sluitingsceremonie werd de vlag overgedragen aan de nieuwe organisatie en na veel lovende woorden begon het vuurwerk.

In 2019 vindt de 24e Wereld Jamboree plaats in de Verenigde Staten met thema 'Unlock a new world' en wordt dan gehost door Canada, Mexico en de Verenigde Staten.

 

Zaterdag 8 augustus:

Troep Corpus heeft de nacht zo doorgebracht. Alles was al ingepakt omdat ze al vroeg vertrokken. 

Troep Kubus: We hebben Yamaguchi achter ons gelaten en schieten met de Nozomi Shinkansen richting Nara voor een dagje nareis. Vanavond gaan we weer voor 20 uur het vliegtuig in om vanuit Osaka via Taipei en Bangkok naar Nederland te gaan. Volgens planning komen we zondag 9 augustus om 9.15 uur op Schiphol aan. Het einde is nu echt in zicht.

Troep Corpus gaat zaterdag naar Fushimi Shrine en heeft nog een overnachting in Nara. Zondag gaan ze naar het Nara Park en 's avonds vliegen ze vanuit Osaka via Hong Kong terug naar Amsterdam. Volgens planning komen ze maandag 10 augustus om 6.55 uur aan op Schiphol. Rond 9.00 uur worden ze dan in Zoetermeer bij clubhuis De Chute verwacht.

Een razendsnelle trip van zo'n 2 uur met de magneettrein Shin-kan-sen. 

                      

 

Troep Kubus heeft pech, de vlucht is door de weersomstandigheden gecanceld. Ze brachten de nacht door op het vliegveld.

Mirjam lacht gelukkig nog.

 

Zondag 9 augustus: 

Troep Corpus bij het Nara Park.

  

Troep Corpus vertrekt op tijd.

Aangekomen in Hong Kong. 

 

Maandag 10 augustus:

Even na 8 uur lande Troep Corpus op Schiphol.

Troep Corpus: Een mooi onthaal en afsluiting bij onze terugkomst in Nederland.

  

De ouders hadden lekkere hapjes uit Nederland klaar gezet.

In tegenstelling tot het reisschema van Troep Corpus, dat redelijk volgens plan verliep, was Troep Kubus 28 uur vertraagd omdat hun terugreis via Tapei was gepland. Als gevolg van een typhoon op Taiwan waren circa 500 vluchten van en naar Tapei gecanceld. Dit had tot gevolg dat 6 Troepen die vanuit Japan via Tapei zouden reizen ernstige vertraging hadden opgelopen. Onder hen ook Troep Kubus die zo'n 24 uur op het vliegveld van Osaka heeft doorgebracht omdat hun vlucht naar Tapei was gecanceld. Eenmaal in Tapei moesten ze ook daar nog ruim 4 uur wachten voor de retourvlucht naar Amsterdam vertrok. Uiteindelijk kwam Troep Kubus maandag 10 augustus met 28 uur vertraging rond 13.30 uur aan op Schiphol en konden vrienden en familie 's middags rond 16.00 uur de scouts op het verzamelpunt verwelkomen. De Troep heeft alle vertraging met grote saamhorigheid doorstaan en kwam enthousiast aan. Na een uitbundig afscheid kon ieder vermoeid maar vol verhalen naar huis, op naar een echt Hollandse maaltijd na 3 weken rijst.

Mirjam en Irene van Troep Kubus vlak na de terugkomst op het verzamelpunt.

 

 

   Bekijk het vertrek vanuit NL en de voorreis door Japan 

 

 

Wereld Jamboree 2015  Scouting JMC Zoetermeer