De Wereld Jamboree

Vertrek naar Japan

Maandag 20 juli 2015 tussen 7.30 en 8.00 uur verzamelden de scouts van Troep Corpus zich bij clubhuis De Chute. Om 9.00 uur vertrok de bus vanuit Zoetermeer naar Schiphol. In de tussentijd werden er nog materialen gecheckt en uitgedeeld en kon familie afscheid nemen van de Jamboreegangers. In een reis voorafgaande aan de Wereld Jamboree werden verschillende Japanse steden aangedaan en bezienswaardigheden bezocht. Ook werd er bij een gastgezin geslapen. Op dinsdag 28 juli gingen de scouts vervolgens naar het Jamboreeterrein waar woensdag 29 juli de openingsceremonie van de 23ste Wereld Jamboree plaats vond. 

 

Vluchtgegevens Troep Corpus: 

Vluchtgegevens Troep Kubus:

 

Wisten jullie dat het 7 uur later is in Japan?

 

 

 

 

 

Explorer Mirjam bij het vertrek met Troep Kubus op 20 juli op weg naar Schiphol.

 

 

 

 

En het vertrek van Troep Corpus vanuit Zoetermeer.

 

 

De 7 Zoetermeerse scouts die vallen onder Troep Corpus. 

3 leden van Scouting JMC, 3 van Ashanti en 1 van Pocahontas. 

 

 

Maarten, Miguel en Quinten van JMC. 

 

 

Maandag 20 juli in de ochtend werd er bij de Chute verzameld.

 

 

Afscheid nemen van vrienden en familie. 

 

 

 

Een groepsfoto van Troep Corpus. 

 

 

Op weg vanuit Zoetermeer naar Schiphol.

 

 

Nadat we met de bus weggingen, hadden we een klein ritje naar Schiphol. De bus had vrije doorgang bij de vertrekhal en konden daar onze spullen goed uitladen. 

 

 

Bepakt met onze rugzakken kregen we van de reisorganisatie onze tickets en gingen in de rij staan voor het inchecken van onze bagage. Dat duurde eventjes met drie troepen voor ons. 

 

 

Na twee-en-half uur hadden we alle rugzakken ingechecked en konden door de bagage controle. We hadden veel tijd verloren en konden eigenlijk meteen ons toestel in. 

 

 

De vlucht verliep goed, al was er wel wat turbulentie soms. Het eten was goed verzorgd. Slapen was er niet bij, iedereen was natuurlijk een beetje hyper van alle indrukken van het vliegen en de 160 scouts in één vliegtuig. 

 

 

Maarten in het vliegtuig van Cathay Pacific.

 

 

Na iets minder dan 11.00 uur kwamen we aan in Hong Kong. Het weer was nogal slecht, waardoor de Chinezen in Hong Kong ons ergens anders aan de pier zetten. We hadden wel even de tijd en hadden om wat te eten of te drinken. Omdat het weer slecht was, ontstond er wat chaos, waardoor onze vlucht vertraagd was. Gelukkig konden we binnen twee uur toch vliegen. In Osaka scheen de zon; Na het uitstappen meteen richting onze bagage gegaan. 

 

 

Miguel heeft zijn bagage gevonden. 

 

 

Bij de paspoortcontrole toch flink wachten, voordat we onze rugzakken konden halen. Er lagen tientallen flightbags met rugzakken van Corpus voor ons klaar, die we per vier opgeladen hebben om daarna door de CS warm onthaalt te worden. Hier kregen we onze gids Yoshi toegewezen, die de komende week met ons mee gaat reizen. Vlug, vlug de bus in om zo snel mogelijk naar onze eerste locatie. Iedereen nu super moe, maar heel blij bij aankomst. We hebben zes kamers toegewezen gekregen met tatami matten, waarop we kunnen slapen. Iedereen naar het badhuis en moe het bedje in.

 

 

 

De voorreis in Japan

Het programma van Troep Corpus:                     en van Troep Kubus:

   

 

Klik op de afbeeldingen voor een grotere versie.

 

 

Woensdag 22 juli: Kyoto en Osaka werden vandaag bezocht door 440 NL scouts. Gelukkig was het ondanks de buien een fijne 30 graden! 

 

 

Troep Corpus: Super leuke dag gehad! Umeda sky building, Aquarium, shoppen in Namba district en heerlijk eten bij een sushi bar. 

 

Troep Kubus: Na het bamboebos, gouden tempel, houten tempel en soivenirshops zijn we wezen eten in een sushi restaurant. Wat een gave ervaringen. Nu relaxen in het hostel en lekker slapen. 

 

 

 

Umeda sky building

 

 

 

 

 

 

 

 

Donderdag 23 juli: vandaag doet Troep Corpus het programma wat Troep Kubus op woensdag deed en andersom.

 

 

Een kleine indruk van ons ontbijt

 

 

 

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Troep Kubus: We hebben de hele voorreis onze eigen gids bij ons. June helpt ons met alles! Speciale diëten bij een sushirestaurant of vragen over het leven in Japan, ze helpt bij alles. Ook onze buschauffeur, mister Hiraino, is een stille kracht achter troep Kubus. Uiteraard dragen beide trots de das van het Nederlands contingent.

 

 

Na een lange dag in Osaka met onze eigen bus terug naar het hostel.

 

 

 

Vrijdag 24 juli: Bezoek Himeji Castle en vertrek naar nieuwe overnachtingsplek

 

 

 

 

Sushi 

 

 

De troepstaf van Troep Corpus

 

 

Aan het einde van de dag stapten alle troepen in de bus om naar hun nieuwe accommodatie te vertrekken. Troep Kubus vertrekt na het bezoek aan Himeji Castle naar de oudste school van Japan, in Okayama. Troep Corpus gaat naar Ninoshima.

 

 

 

Maarten en Miguel lopen hieronder de veerboot op.

 

 

 

Zaterdag 25 juli: Naar Miyajima. 

 

 

Troep Kubus: Zwemmen in de zee en chillen onder de bomen, afgewisseld met snacken en bijslapen op Shibukawa beach.

 

 

Troep Corpus ging zwemmen in het plaatselijke zwembad

 

 

Bentobox lunch en zakjes chips

 

 

Na een relaxdag zagen de troepen in Ninoshima en Hiroshima ’s avonds een geweldig vuurwerk boven de baai van Hiroshima.

 

   

 

 

De slaapplek van Troep Kubus in Okayama. Echt Japans.

 

 

 

De slaapplek en het ontbijt bij Troep Corpus.

 

 

 

 

Zondag 26 juli, Troep Corpus: Vandaag zijn de deelnemers vanaf de accommodatie in Ninoshima per boot vertrokken naar Hiroshima. Daar stappen ze weer in de bus om naar de homestay-adressen te gaan. 

 

 

Al om zeven uur zijn er veel tassen ingepakt en worden er kamers opgeruimd. Om kwart over acht lopen de troepen over de heuvel naar de andere kant van het eiland, waar de haven is.

 

 

 

Troep Kubus: Na een ontspannend dagje op het strand zitten we nu in de bus naar Akiota waar alle Kubussen 24 uur in een gastgezin zullen verblijven. Onderweg kijken we Japanse sprookjes op de televisie (weer eens wat anders dan KubusRadio) en lezen we de instructies van de organisatie die de Home Hospitality voor ons regelt. Hier en daar worden nog wat vragen gesteld als "hoe kan ik het beste met ze praten als ze geen Engels spreken?". Tijdens de HoHo zal June, onze gids, een ronde maken langs alle gezinnen om te kijken of alles goed gaat. Zij is ook bereikbaar voor alle gastouders als er zich problemen voor mochten doen.

 

 

Homestay, koppelen aan de gastgezinnen bij Troep Corpus

 

 

 

 

 

 

 

Maarten en Miguel bij hun gastouders

 

 

Quinten bij zijn Homestay

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Troep Kubus: Wat een superontvangst door de gastouders. En toen gingen ze......op homestay. Wij (troepstaf) zullen onze kanjers missen (en hebben ze met een brok in de keel uitgezwaaid). Nu op naar een echt Japans hotel. Een gave ervaring en even 'bijkomen' en klaar maken voor alle gave verhalen morgen.

 

 

Maandag 27 juli bij Troep Kubus: Ze zijn er weer. Wat een verhalen. Wat een ervaring. Dit zullen deze kanjers niet gauw vergeten. 

Deze foto is aan het einde van de afscheidceremonie genomen met de troepen Kubus en Sint Jan en alle gastouders.

 

Troep Kubus.

 

De zeventien troepen die op homestay waren, zijn in hun hostels aangekomen om één nacht te verblijven. De verhalen zijn geweldig: Wasabi plukken, barbecueën op straat, een bezoek aan een ghosttown, sushi met paddestoelen en drakendansen. Het was voor iedereen een geweldige ervaring om zo ondergedompeld te worden in de Japanse cultuur.

 

Troep Corpus.

 

 

 

 

             

 

De troepstaf van Troep Corpus is blij dat hun kroost weer veilig bij hun is na de Home Hospitality. Vol verhalen, maar ze hebben zich heel goed gedragen! Dus als kleine beloning van de troepstaf... Na al dat rijst, Mc Donalds!!!

 

 

 

Dinsdag 28 juli: 

Het is zover de 1000 Nederlandse scouts zijn aangekomen op het Jamboreeterrein. WJ15 kan beginnen.

 

 

    Bekijk de foto's van de 23ste Wereld Jamboree

 

 

 

Bekijk de Wereld Jamboree met de JMC-ers in het nieuws:

Zoetermeeractief.nl        dichtbij.nl        streekbladzoetermeer.nl 

Dichtbij 23-07       streekbladzoetermeer.nl        dichtbij.nl       Streekblad 30-07

Radiofragment Radio West 29-07      streekbladzoetermeer.nl        dichtbij.nl

Zoetermeeractief.nl     Dichtbij 06-08      Streekblad 06-08      streekbladzoetermeer.nl

 

 

 

Contingenstkamp

Ter voorbereiding op de Wereld Jamboree werd er van 14 t/m 17 mei 2015 een Contingentskamp gehouden in Ommen met alle Nederlandse deelnemers. 

Tussen de foto's van het Contingentskamp werd Miguel gespot

ook Quinten hielp met koken

Ook zagen we Mirjam op meerdere foto's voorbij komen

                   

Staat de andere JMC-er dan misschien tussen de feestgangers van de Japanese beach party?

Of hier bij de sluitingsceremonie 

In ieder geval staan Miguel, Quinten en Maarten op de groepsfoto van Troep Corpus 

     

 

 

 

Voorbereidingsweekenden

Troep Corpus met Miguel, Quinten en Maarten tijdens één van de voorbereidingsweekenden.

 

Troep Kubus met Mirjam tijdens één van de voorbereidingsweekenden.

 

 

 


Wereld Jamboree 2007

In 2007 namen ook vier jeugdleden van Scouting JMC (Ashley, Bauke, Rob en Chantal) deel aan de Wereld Jamboree. De 21ste editie werd van 27 juli t/m 8 augustus in Engeland gehouden. Het was een heel speciale Jamboree want op 1 augustus 2007 werd het honderdjarig bestaan van Scouting gevierd. Er waren rond de 37.868 deelnemers uit 155 contingenten. Vanuit Nederland waren ruim 1300 Scouts van de partij! Het thema was 'One World, One Promise'.

  Naar de fotopagina van de JMC-Jamboree gangers van 2007

 

 

 


Wereld Jamboree 2002-2003

 

Van 28 december 2002 tot en met 8 januari 2003 werd de 20e Wereld Jamboree in Thailand gehouden. Drie JMC-leden (Arthur, Ylona en Miriam) maakten dit grootste scoutingevenement dat eens in de vier jaar wordt gehouden mee samen met zo'n 24.000 andere scouts uit 147 landen. Zij maakten deel uit van troep Schoener.

Het thema van de Wereld Jamboree was 'Share our world, share our cultures'.

>>Bekijk de voorreis van Troep Schoener

>>Bekijk het reisverslag van de Wereld Jamboree van Troep Schoener

 

 


Wereld Jamboree 1995

Ook van 1 t/m 11 augustus 1995 nam Scouting JMC deel aan de Wereld Jamboree, die dat jaar in Dronten, Flevoland werd gehouden. Onder het motto 'Future is now' hielden 28.960 scouts van 166 verschillende nationaliteiten zich bezig met de natuur, het milieu, theater, dans en muziek. Bovenal maakten de 14 tot 18 jarigen kennis met andere culturen en ervaarden ze hoe het is om internationaal samen te werken.  

De 34 jeugdleden en 4 leiders van 8 scoutinggroepen uit het District Delfland kregen de naam: Van Gogh Troep, naar de bekende schilder. Vanuit JMC waren dat 7 jeugdleden (Femke, Miranda, Henk, Gertjan, Perry, Winanda en Arjan) en 3 leiders (Ed, Edwin en Marian). Ook waren er nog 6 JMC-ers als medewerker (Paul, Alwin, Nathalie, Mark, .. ) op de Wereld Jamboree actief

Het kampterrein van de Van Gogh Troep was een klein museumpje met zelfgemaakte schilderijen van de bekende schilder

Het naambandje, insigne en de sticker van de Van Gogh Troep

      

>> Bekijk de foto's

 

 

 


Golden Jamboree 1957

In het archief vonden we een dagboek van P. Rietkerk van de St. Nicolaasgroep die op 31 juli 1957 vertrok naar Engeland voor de 9e Wereld Jamboree waaraan 31.426 scouts uit 82 landen deelnamen. De Jamboree werd van 1 t/m 12 augustus gehouden in Sutton Park. Tijdens de Jamboree werd het 50 jarig bestaan van Scouting gevierd en de 100ste geboortedag van de oprichter van Scouting, Baden Powell.   

              

 

 

 

 

Wereld Jamboree 2015  Scouting JMC Zoetermeer